Serviciile de informaţii iraniene au avut cel puţin zece încercări de a răpi sau chiar de a ucide cetăţeni britanici sau persoane stabilite în Regatul Unit, pe care Teheranul le considera o ameninţare, a declarat miercuri şeful agenţiei de informaţii interne a Marii Britanii, Ken McCallum, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ken McCallum, directorul general al MI5, a declarat că, în timp ce Teheranul folosea violenţa pentru a reduce la tăcere opozanţii autohtoni, ”serviciile sale de informaţii agresive” reprezentau, de asemenea, o ameninţare directă pentru Marea Britanie.

”În cea mai mare măsură, este vorba de ambiţiile de a răpi sau chiar de a ucide cetăţeni britanici sau din Marea Britanie percepuţi ca duşmani ai regimului”, a afirmat McCallum într-un discurs la sediul MI5.

”Am văzut cel puţin 10 astfel de ameninţări potenţiale numai din luna ianuarie încoace”, a adăugat el.

Oficialii iranieni nu au fost imediat disponibili pentru a comenta acuzaţiile, precizează Reuters.

Ministrul britanic de Externe James Cleverly a declarat, săptămâna trecută, că l-a convocat pe reprezentantul diplomatic al Teheranului în urma unor presupuse ameninţări ale forţelor de securitate iraniene la adresa jurnaliştilor din Marea Britanie.

Cleverly a spus că i-a transmis clar diplomatului că Londra ”nu tolerează ameninţările şi intimidarea de niciun fel faţă de jurnalişti sau orice persoană care trăieşte în Marea Britanie”.

McCallum a precizat că serviciile de informaţii iraniene sunt ”un adversar sofisticat” care uneori operau folosindu-şi propriul personal sau încercau să atragă alte persoane să lucreze în numele lor şi, uneori, erau pregătite să treacă la ”acţiuni nesăbuite”.

”Uneori vor întreprinde această acţiune în ţările occidentale, alteori vor înerca să atragă oamenii în alte părţi ale lumii, inclusiv în Iran”, a mai spus el.

Marea Britanie a anunţat, luni, că a sancţionat 24 de oficiali iranieni, printre care şi ministrul pentru comunicaţii al guvernului şi şeful poliţiei sale cibernetice, pentru ”reprimarea violentă a protestelor” declanşate de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, care a murit în custodia poliţiei.

La rândul său, Iranul i-a acuzat pe inamicii occidentali că a alimentat protestele.

Cuvintele şefului spionajului britanic sunt similare unor remarci făcute miercuri de preşedintele francez Emmanuel Macron. Liderul francez a declarat că Iranul este din ce în ce mai agresiv faţă de Franţa prin arestarea cetăţenilor săi.

Iranul a menţionat miercuri că mai mulţi agenţi de informaţii francezi au fost arestaţi din cauza faptului că ar fi fost implicaţi în proteste.

”Actualul val de proteste din Iran pune la îndoială regimul totalitar. Acest lucru ar putea semnala o schimbare profundă, dar traiectoria este incertă”, a punctat McCallum.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.