Trei membri ai coaliţiei internaţionale, inclusiv doi americani, au fost ucişi într-un atac în Irak, după care 26 de paramilitari irakieni proiranieni au fost uciţi la frontiera cu Siria, în noi violenţe care îngrijorau joi Bagdadul şi ONU, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Uciderea a doi militari - unul american iar celălalt britanic - şi a unui subcontractant american într-un atac cu obuze este fără precedent de ani de zile în Irak.

De asemenea, este vorba despre cel mai grav bilanţ al unui atac vizând paramilitari irakieni proiranieni - 26 de morţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La sfârşitul lui 2019, bombardamente aeriene americane la frontiera irakiano-siriană s-au soldat cu 25 de morţi în rândul trupelor auxialiare irakiene ale Iranului, ca ripostă faţă de uciderea unui subcontractant american într-un atac vizând o bază din nordul ţării.

Însă, de această dată, un purtător de cuvânt al coaliţiei antijihadiste, conduse de Statele Unite, a declatrat pentru AFP că nici coaliţia şi nici aviaţia americană nu a efectuat vreun raid miercuri seara împotriva combatanţilor proiranieni la frontiera siriano-irakiană.

În vara lui 2019, proiranienii din Irak au acuzat Israelul de faptul că le atacă în mod regulat bazele.

”PROVOCARE ÎN SECURITATE”

Atacul împotriva bazei din Irak - la fel ca alte 21 de atacuri vizând interese americane în această  ţară de la sfârşitul lui octombrie - nu a fost revendicat.

Însă Washingtonul atribuie în general acest tip de atac facţiunilor irakiene loiale Iranului, care promit cu regularitate să-l ”răzbune” pe şeful lor asasinat în ianuarie la Bagdad de către Washington împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani.

Brigăzile Hezbollah, una dintre facţiunile proiraniene cele mai radicale din Irak, i-au salutat joi ”pe cei care au efectuat această operaţiune împotriva forţelor de ocupaţie americane”, însă fără să o revendice. Ele au îndemnat la noi atacuri antiamericane.

Un semn al faptului că aceste ultime evoluţii îngrijorează în cel mai înalt nivel, Comandamentul Militar irakian, condus de către premierul demisionar Adel Abdel Mahdi, a denunţat atacul împotriva coaliţiei, care constituie ”o provocare în domeniul securităţii foarte periculoasă”.

Preşedintele Barham Saleh şi preşedintele Parlamenului Mohammed al-Halbousi au condamnat, de asemenea, atacul.

Misiunea ONU în Irak a îndemnat, la rândul său, la ”reţinere maximă”, apreciind că ”riscul unor acte scăpate de sub control ale unor grupări armate este o îngrijorare permanentă” în Irak, care ”nu are nevoie să devină o aernă a vendetei şi bătăliilor venite din altă parte”.

Autorităţile irakiene se află într-o poziţie delicată în faţa coaliţiei. Ele continuă să efectueze operaţiuni, cu trupele lor, împotriva jihadiştilor, însă Parlamentul a adoptat recent prin vot o hotărâre privind expulzarea celor 5.200 de militari americani din ţară, iar Guvernul este nevoit în prezent să pună în aplicare această hotărâre.

Iar chiar în timp ce coaliţia îşi anunţa duminică suspendarea activităţilor în Irak, din cauza tensiunilor între Teheran şi Washington, ea a pierdut doi oameni - americani - în confruntări armate împotriva unor jihadişti în nordul Irakului.

Într-un Irak în plin marasm politic, cu un buget în pericol din cauza prăbuşirii cursului petrolului şi care se confruntă cu o epidemie a noului coronavirus, autorităţile nu au identificat reponsabilii atacului împotriva coaliţiei.

De fiecare dată, armata irakiană dă asigurări că geseşte rapid baza de unde au fost lansate atacurile, însă anchetele nu conduc niciodată la autorii tirurilor.

”SĂ DEA SOCOTEALĂ”

Doi militari, unul american, celălalt britanic, şi un subcontractant american au fost ucişi miercuri seara în acest atac vizând marea bază de la Taji, la periferia Bagdadului, a declaart pentru AFP un oficial militar american.

Coaliţia internaţională a numărat 18 proiectile trase în total şi a anunţat totodată 12 răniţi, fără să le precizeze naţionalitatea.

Câteva ore mai târziu, ”zece explozii” zguduiau o zonă la sud de oraşul sirian Al Bukamal, la frontiera cu Siria, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), care a anunţat că atacul era efectuat probabil de către coialiţie.

Cel puţin ”26 de combatanţi irakieni” din cadrul Hachd al-Shaabi au fost ucişi, potrivit aceleiaşi surse.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi omologul său britanic Dominic Raab au cerut ca autorii atacurilor vizând baza ”să dea socoteală”, potrivit Departamentului de Stat american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.