Irakul a găsduit mai mult de o rundă de negocieri între iran şi Arabia Saudită, a declarat, miercuri, preşedintele irakian Barham Salih, transmite Reuters.
Salih a făcut această afirmaţie, fără să ofere alte detalii, în timpul unui interviu acordat institutului de cercetări Beirut Institute, transmis online, în direct.
Diplomaţii speră că deschiderea unor canale directe între Iran şi Arabia Saudită va semnala o calmare a tensiunilor în Orientul Mijlociu, după ani de ostilităţi care au adus regiunea aproape de un conflict de amploare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pe 9 aprilie, Bagdadul a găzduit discuţii între oficialii celor doi vecine şi adversarii reciproci, în singura rundă de discuţii care a fost raportată anterior.
Întrebat câte runde de discuţii între saudiţi şi iranieni a găzduit Irakul, Salih a răspuns: ”De mai multe ori”.
"Este în curs de desfăşurare şi este important şi este semnificativ, iar pentru Irak este important să poată juca acel rol de reunire a acestor actori regionali", a adăugat el, deşi nu a oferit alte detalii cu privire la discuţii.
Washingtonul şi Teheranul s-au angajat în discuţii indirecte la Viena, care urmăresc să reînvie un pact internaţional încheiat în 2015, care a restricţionat ambiţiile nucleare ale Iranului în schimbul ameliorării sancţiunilor.
Fostul preşedinte american Donald Trump s-a retras din acord în 2018 şi a impus sancţiuni dure Iranului şi aliaţilor săi regionali, amplificând tensiunile, în timp ce miliţiile susţinute de Iran au atacat forţele SUA din Irak. O serie de atacuri au lovit instalaţiile petroliere şi petrolierele din Golf, unde Washingtonul mizează pe statele arabe aliate, precum Arabia Saudită.
Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac aerian al SUA la Bagdad, din ianuarie 2020, a adus regiunea aproape de război.
Iranul a răspuns cu lovituri cu rachete, punctuale, împotriva unei baze americane din Irak, primul astfel de atac direct, dar nu a întreprins nicio altă acţiune.
Irakienii speră la o destindere regională generală care să le permită ţării lor să se reconstruiască în loc să fie folosită ca arenă pentru reglarea de conturi între SUA, arabi din Golf şi Iran.
Irakul încearcă să stăpânească miliţii puternice susţinute de Iran şi să se ocupe de combaterea organizaţiei stat islamic revigorată - grupul islamist sunnit care a preluat o treime din Irak în 2014 şi a fost învins militar în 2017 de forţele SUA, armata irakiană, luptătorii kurzi şi paramilitari aliniaţi la Iran.
"Războiul împotriva ISIS (Statul Islamic) şi terorismul nu pot fi câştigate (numai) prin mijloace militare. Am reuşit să ne eliberăm pământul cu ajutorul prietenilor noştri, dar terorismul rămâne", a spus Salih.”
El a adăugat că doreşte să vadă o soluţie pentru Iran şi SUA, a căror rivalitate a alimentat violenţa în Irak.
"Orientul Mijlociu a fost condamnat la un ciclu de conflict şi instabilitate în ultimele decenii ... Este timpul să trecem dincolo de acestea", a spus Salih.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.