Irakienii îşi aleg luni consiliile provinciale - primul scrutin de acest tip după zece ani - care urmează să consolideze partidele şiite proiraniene aflate la putere şi să le dezvăluie baza populară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Influentul lider religios şiit Moqtada Sadr - care se află în opoziţie - boicotează aceste alegeri în 15 provincii.

Dezamăgirea domină în această ţară cu 43 de milioane de locuitori, bogată în hidrocarburi, dar subminată de o corupţie endemică care acaparează toate angrenajele statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest scrutin este un test pentru Guvernul lui Mohammed Shia al-Sudani care, după ce a ajuns la putere în urmă cu un an cu o coaliţie de partide în favoarea Iranului, îşi subliniază politica de dezvoltare a serviciilor publice şi  infrastructurilor, devastate de decenii de conflicte.

”Prezenţa în alegeri va fi indicatorul ultim al mulţumirii”, declară AFP Renad Mansour de la centrul de reflecţie Chatham House.

”Problema este dacă populismul economic al Guvernului - distribuirea de locuri de muncă (în sectorul public) - funcţionează sau nu în rândul publicului tânăr”, subliniază el.

Televiziunea irakiană de stat Al-Ikhbaria a anunţat luni dimineaţa, în direct, la ora locală 7.00 (6.00, ora României), deschiderea secţiilor de votare în care avea corespondenţi, la Bagdad, dar şi la Kirkuk (nord) sau la Basra (sud).

Cele 7.166 de secţii de votare, unde se votrează în condţii de înaltă securitate, urmează să fie închise la ora locală 18.00 (17.00, ora României).

Aproximativ 17 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă dintre aproximativ 6.000 de candidaţi, care îşi dispută 285 de mandate în provinciile respective.

Consiliile Municipale - introduse după invazia americană şi îndepărtarea de la putere şi uciderea lui Saddam Hussein, în 2003 -, au prerogative importante, şi anume alegerea guvernatorului provinciei şi alocarea bugetelor sănătăţii, transporturilor şi educaţiei din fonduri ”profitabile” alocate de puterea federală de la Bagdad, extrem de dependentă de renta petrolieră.

Critici denunţă aceste Consilii Municipale drept ”cuiburi” ale corupţiei care favorizează clientelismul.

”BAZĂ SOCIALĂ”

Scrutinul ar urma să consolideze facţiunile din Cadrul Coordonării - coaliţia proiraniană de partide şiite şi foşti paramilitari din cadrul Hashd al-Shaabi, intregraţi în forţele regulate.

Unele dintre numele grele ale acestei alianţe care domină în prezent Parlamentul consideră că aceste alegeri sunt o ”oportunitate” ”să dovedească că au o bază socială şi sunt populare”, subliniază Renad Mansour.

El evocă o ”competiţie pe plan intern înăuntrul «casei şiite»”, fiecare dintre grupuri încerând să obţină posturi de guvernatori.

În timpul unei revolte populare împotriva puterii, în toaman lui 2028, Consiile provinciale au fost dizolvate de către Parlament, pentru a-o potoli pe manifestanţi.

Însă Guvernul lui al-Sudani a validat restabilirea acestora, iar alegerile de luni sunt primele din 2013.

Cele trrei provincii din regiunea autonomă Kurdistan (nord) sunt excluse,

”La ce ne servesc aceste alegeri?”, tună un şofer de taxi în vârstă de 45 de ani, Abu Ali.

”Anii trec, alegerile se repetă, candidaţii se schimbă, dar situaţia noastră rămâne la fel”, declară el AFP la Bagdad.

Aceşti candidaţi ”nu construiesc nimic, ei caută doar interesele partidelor lor”, acuză el.

Într-un Irak multiconfesional şi multietnic, zece mandate sunt alocate minorităţilor - creştină, yazidi sau sabeeană.

Între candidaţi se află 1.600 de femei - cărora le este rezervată o cotă de 25%.

Consiliul de la Bagdad are 49 de membri, iar cel de la Basra 22.

Observatorii supraveghează Kirkukul, o provincie situată în nordul bogat în petrol al Irakului, unde ar putea să reapară rivalităţile istorice între partide mari ale comunităţilor arabă, kurdă şi turcomană.

În pofida unor atacuri cu dronă comise de grupări armate proiraniene vizând trupe americane staţionate în Irak, aceste alegeri ar urma să nu fie influenţate de aceste tensiuni regionale, alimentate de Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea plaestiniană şiită Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.