Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) avertizează că potenţialele întreruperi la scară largă ale producţiei de petrol din Rusia ”ameninţă să creeze un şoc global al aprovizionării cu petrol”, care ”s-ar putea transforma în cea mai mare criză a aprovizionării din ultimele decenii”, potrivit CNN.
Acest anunţ vine în urma sancţiunilor drastice impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina şi pe măsură ce cumpărătorii evită din ce în ce mai mult să achiziţioneze petrol rusesc.
”Estimăm că, din aprilie, 3 milioane de barili pe zi din producţia de petrol rusă ar putea fi oprite pe măsură ce sancţiunile vor intra în vigoare şi cumpărătorii evită exporturile”, conform raportului IEA privind piaţa petrolului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) îşi menţine, momentan, acordul de a creşte aprovizionarea prin cantităţi lunare infime. Doar Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite deţin o capacitate neutilizată substanţială care ar putea ajuta imediat la compensarea deficitului rusesc”, se mai arată în comunicat.
OPEC a primit solicitări de sporire a producţiei pe fondul creşterii preţurilor la energie. La ultima sa întâlnire, organizaţia a fost de acord să respecte planul actual de creştere treptată a producţiei cu doar 400.000 de barili pe zi pe lună. Următoarea reuniune are loc pe 31 martie.
”Se preconizează că creşterea preţurilor produselor de bază, precum şi sancţiunile internaţionale impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei vor încetini considerabil creşterea economică globală”, a comunicat IEA.
IEA a redus perspectivele privind cererea globală de petrol pentru 2022, cu 1,3 milioane de barili pe zi.
De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Energie a mai precizat că industria se confruntă ”cu ceea ce s-ar putea transforma în cea mai mare criză de aprovizionare din ultimele decenii”.
Implicaţiile unei potenţiale pierderi a exporturilor ruseşti de petrol pe pieţele globale nu pot fi subestimate”, a adăugat IEA.
”Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume, livrând 8 milioane de barili pe zi de produse petroliere brute şi rafinate către clienţi de pe tot globul”, a mai menţionat IEA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.