Când a preluat Coroana, la moartea mamei sale, Charles a devenit şef de stat nu doar al Marii Britanii, ci şi al altor 14 teritorii, inclusiv Canada, Australia şi Jamaica. Însă în timp ce Marea Britanie se pregăteşte să sărbătorească sâmbătă încoronarea regelui Charles al III-lea, fosta sa colonie, Jamaica, nu este deloc entuziasmată de ideea de a avea un nou şef de stat într-o ţară îndepărtată. Procesul de rupere a legăturilor cu monarhia britanică este în curs de desfăşurare, călcând pe urmele unei alte foste posesiuni britanice din Caraibe, Barbados, relatează Reuters.
Cu o istorie amară de sclavie şi o economie bazată pe plantaţiile care i-au îmbogăţit pe unii britanici, dar i-au lăsat pe mulţi jamaicani săraci, relaţia dintre Jamaica şi Marea Britanie nu este întotdeauna văzută ca una fericită şi glorioasă. Aşadar, în Jaamaica nu există prea multă emoţie în legătură cu fastuoasa ceremonie de încoronare care va avea loc la Londra pe 6 mai.
"Nu înseamnă nimic pentru mine, pentru că nu văd ce fac ei pentru noi aici, în Jamaica", spune Claudeth Brown, în vârstă de 68 de ani, care îşi câştigă existenţa vânzând alune şi băuturi reci în capitala Kingston.
Tâmplarul David Brown, în vârstă de 65 de ani, are sentimente similare. "Dacă avem independenţă, de ce am avea nevoie de un alt şef de stat din străinătate?", a spus el în timp ce prindea sardine în portul Kingston în timpul unei zile libere.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Maziki Thame, politolog la University of the West Indies, încuviinţează că încoronarea nu are prea multă importanţă pentru jamaicani. "Nu face parte din imaginea pe care o am despre viitorului Jamaicăi şi bănuiesc că aşa se întâmplă în cazul majorităţii oamenilor în prezent", a declarat ea pentru Reuters.
Jamaica a ajuns pentru prima dată sub stăpânirea Angliei în 1655, când i-a fost luată Spaniei, care adusese aici primii africani ca sclavi. Teritoriul a obţinut independenţa în 1962, dar a păstrat monarhul britanic ca şef de stat şi a rămas în Commonwealth. În anii care au trecut de atunci, ţara a fost adesea afectată de violenţe politice şi criminale.
SENTIMENTUL REPUBLICAN CUCEREŞTE CARAIBELE
Valurile de imigranţi în Marea Britanie au menţinut vii legăturile, la fel ca şi afecţiunea pentru Regina Elizabeth, care se afla pe tron la momentul independenţei. Dar chiar înainte de moartea reginei, în septembrie anul trecut, sentimentul republican cuprinsese tot mai mult regiunea Caraibelor.
Barbados a renunţat la monarhie în 2021. Antigua şi Barbuda, Belize şi Bahamas şi-au exprimat interesul de a tăia legăturile cu Coroana britanică, în timp ce Trinidad şi Tobago şi Dominica sunt deja republici.
CITEȘTE ȘI Noua Zeelandă vrea să iasă din Commonwealth, reiterează premierul Chris Hipkins înainte să plece la încoronarea lui Charles al III-leaPremierul jamaican Andrew Holness a declarat că ţara sa "merge mai departe". În martie, el a anunţat un comitet de reformă constituţională care va ajuta la tranziţie. "Vom face un pas mai departe în redefinirea a ceea ce suntem ca ţară şi ca popor suveran", a declarat el.
CITEȘTE ȘI Jamaica anunţă că vrea să organizeze un referendum pentru a ieşi din Commonwealth şi a deveni republică în 2024, cu doar câteva zile înaintea încoronării lui Charles JAMAICANII NU-L MAI VOR PE REGE
Ruperea legăturilor cu monarhia este esenţială pentru Jamaica, spune Steven Golding, preşedinte al UNIIA-ACL, o organizaţie naţionalistă de culoare fondată în Jamaica de activistul Marcus Garvey. "Având în vedere atrocităţile pe care le-am suferit în perioada de sclavie, în perioada colonială, cred că este ultima piesă din puzzle când vine vorba de suveranitatea noastră ca naţiune independentă", a spus el.
Pentru a deveni republică, Constituţia Jamaicăi necesită o majoritate de 2/3 atât în Camera aleasă, cât şi în cea nominalizată a Parlamentului şi o majoritate simplă la un referendum general, a explicat expertul constituţional Lloyd Barnett. Cu toate acestea, în cazul în care obţine o majoritate de 2/3 în Camera aleasă, dar doar o majoritate simplă în Camera nominalizată, va fi nevoie de o majoritate de 2/3 din electorat în cadrul unui referendum.
Un sondaj realizat în 2022 de către institutul de sondaje Don Anderson a constatat că 56% dintre jamaicani doreau înlăturarea monarhului din funcţia de şef al statului. "Jamaicanii sunt mai conştienţi de situaţie acum şi probabil mai înclinaţi să îşi dorească şi să susţină separarea de monarhie", a declarat Anderson pentru Reuters. Legăturile emoţionale cu regina care persistau în rândul jamaicanilor mai în vârstă s-au evaporat probabil acum, a menţionat el.
Scandalul Windrush care a apărut în 2017, când sute de imigranţi din Marea Britanie au fost reţinuţi sau deportaţi după ce trăiseră acolo ani de zile, a adăugat un sentiment de trădare la lista de nemulţumiri.
RECUNOAŞTEREA SCLAVIEI, UN SUBIECT DELICAT
Într-adevăr, monarhia este irelevantă pentru viaţa de zi cu zi a jamaicanilor, a declarat avocata Danielle Archer, purtător de cuvânt al Advocates Network, un grup care a planificat proteste în timpul vizitei prinţului William şi a soţiei sale Catherine în 2022. Protestatarii au ţinut pancarte în timpul vizitei prin care arătau că vor ca cei doi să-şi ceară scuze pentru sclavie.
La o cină oficială de stat, prinţul William şi-a exprimat "profunda tristeţe", dar nu a prezentat scuze oficiale, la fel ca tatăl său, Charles, care a vorbit despre "durerea sa personală faţă de suferinţa atâtor oameni" într-un discurs adresat liderilor Commonwealth-ului mai târziu în acel an. Charles a recunoscut, de asemenea, sentimentul republican în creştere în unele naţiuni din Commonwealth şi a spus că acestea trebuie să decidă asupra aranjamentelor lor constituţionale.
Aproximativ 600.000 de africani au fost aduşi în Jamaica ca sclavi între secolele al XV-lea şi al XIX-lea pentru a munci pe plantaţiile de zahăr, bumbac şi banane, potrivit Bibliotecii Naţionale a Jamaicăi. Guvernul britanic a fost implicat în comerţul cu sclavi din Atlantic şi a compensat proprietarii de plantaţii pentru pierderile de forţă de muncă care au avut loc atunci când sclavia a fost scoasă în afara legii în 1834.
În ultimii ani, unele guverne, persoane, instituţii şi companii private şi-au cerut scuze pentru implicarea lor. Dar ravagiile sclaviei sunt evidente, spune Archer de la Advocates Network. "Faceţi o călătorie pe orice insulă din Caraibe, în orice ţară care a fost sub stăpânirea colonialismului. Veţi vedea sărăcie. Veţi vedea unde resursele au fost luate de pe pământ şi plasate la cei bogaţi", a punctat ea.
Archer plănuieşte să urmărească încoronarea, deşi cu reticenţă. "Mi-ar plăcea să aud ce are de spus Charles despre subiectele din Insula Jamaica", a spus ea. "Vom fi menţionaţi în mod special? Şi dacă da, ar lua în considerare să facă mai mult decât să ne spună să trecem peste sclavie, ci să analizeze realist situaţia şi să facă o evaluare rezonabilă?" se întreabă avocata.
CITEȘTE ȘI Este posibil ca Belize să devină republică, afirmă premierul chiar înainte de încoronarea Regelui Charles
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.