Foştii rivali ai lui Donald Trump din cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale, Nikki Haley şi Ron DeSantis, au susţinut marţi candidatura acestuia la Convenţia partidului, într-o demonstraţie de unitate la câteva zile după ce fostul preşedinte a supravieţuit unei tentative de asasinat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nikki Haley, cea mai înverşunată rivală a sa, care spunea că Trump nu este potrivit pentru funcţia prezidenţială, şi-a îndemnat susţinătorii să voteze pentru el, în detrimentul preşedintelui democrat Joe Biden, "pentru binele naţiunii".

"Nu trebuie să fii de acord cu Trump 100% din timp pentru a-l vota", a spus Haley, fost ambasador la ONU şi guvernator al Carolinei de Sud, după ce a urcat pe scenă într-un amestec de urale şi huiduieli. "Vă spun chiar eu", a adăugat ea.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Ron DeSantis, guvernatorul conservator al Floridei, a cărui campanie a eşuat la începutul anului, a avut parte de o reacţie călduroasă din partea mulţimii atunci când a spus despre Biden, care are 81 de ani, că este prea bătrân pentru această funcţie.

Cu urechea dreaptă bandajată după tentativa de asasinat de sâmbătă, Trump a aplaudat din loja sa din arenă, unde a stat alături de coechipierul său ales să-i fie vicepreşedinte, senatorul american J.D. Vance.

Vance, el însuşi un fost critic feroce al lui Trump care a devenit un susţinător ferm, va fi capul de afiş al celei de-a treia seri a convenţiei, miercuri.

Spectacolul de armonie republicană a fost menit să contrasteze cu democraţii, care şi-au petrecut ultimele săptămâni împotmoliţi în tensiuni intrapartinice cu privire la Biden - daccă ar trebui sau nu să renunţe la candidatura sa pentru realegere după prestaţia sa ezitantă de la dezbaterea din 27 iunie împotriva lui Trump, care are 78 de ani. În primul său discurs de campanie de la tentativa de asasinat, Biden le-a spus marţi alegătorilor de culoare din Las Vegas că este "total implicat" pentru a fi reales, respingând din nou apelurile unor democraţi de a se da la o parte.

Multe dintre discursurile de marţi seară de la Convenţia republicană din Milwaukee - centrate pe tema legii şi ordinii - au fost infuzate de retorica anti-imigranţi a lui Trump, vorbitorii denunţând cu furie politicile lui Biden privind frontiera de sud.

Kari Lake şi Bernie Moreno, care candidează în cursa pentru Senatul SUA în Arizona şi, respectiv, Ohio, precum şi senatorii Ted Cruz din Texas şi Tom Cotton din Arkansas au calificat afluxul de migranţi drept o "invazie".

În timp ce trecerile frontierei au atins niveluri record în timpul mandatului lui Biden, arestările au scăzut brusc în iunie, după ce preşedintele a pus în aplicare o interdicţie extinsă privind azilul.

Anne Fundner, o mamă al cărei fiu adolescent a murit din cauza unei supradoze de fentanil, a declarat că îi consideră responsabili pe democraţi.

Familia lui Rachel Morin, o femeie din Maryland despre care autorităţile spun că a fost violată şi ucisă de un imigrant salvadorian care trecuse ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic de mai multe ori, a dat vina pe politicile lui Biden. Trump a subliniat uciderea lui Morin în timpul campaniei electorale, unde demonizează frecvent imigranţii ca fiind infractori violenţi, deşi studiile arată că imigranţii nu comit infracţiuni la o rată mai mare decât americanii născuţi în ţară. Trump s-a angajat să lanseze cel mai mare efort de deportare din istoria Statelor Unite.

Unele dintre atacurile violente au contrazis mesajul de unitate naţională pe care Trump a promis să îl transmită după atentatul de sâmbătă împotriva sa la un miting din Pennsylvania, observă Reuters. Dar Lara Trump, nora sa şi copreşedintă a Comitetului Naţional Republican, a încheiat noaptea cu o schimbare de ton, spunând că americanii ar trebui să-şi amintească că există mai multe lucruri care îi unesc decât cele care îi despart.

Cu toate acestea, în urma atacului armat, temerile alegătorilor cu privire la naţiunea profund polarizată înaintea alegerilor din 5 noiembrie par să se fi adâncit. Un sondaj Reuters/Ipsos efectuat luni şi marţi a arătat că 80% dintre alegători - inclusiv procente similare de republicani şi democraţi - sunt de acord că "ţara scapă de sub control".

Autorităţile nu au identificat încă un motiv pentru care tânărul de 20 de ani, a fost ucis la faţa locului de serviciile secrete americane, a vrut să-l ucidă pe Trump.

Convenţia republicană de patru zile va culmina cu discursul lui Trump, joi, când acesta va accepta oficial nominalizarea partidului pentru a-l înfrunta pe Biden într-o refacere a competiţiei din 2020, fapt fără precedent în istoria americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.