Poliţia şi protestatarii din Hong Kong s-au confruntat cu gaze lacrimogene şi sticle incendiare în timpul unui marş neautorizat care a avut loc duminică şi la care au participat zeci de mii de oameni, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sute de magazine au fost distruse, la fel şi mai multe sedii de bănci şi staţii de metrou.

După două săptămâni de calm, marşul de duminică a demonstrat că Mişcarea Umbrelelor, campanie pro-democraţie, nu şi-a pierdut susţinătorii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare spre sediul poliţiei Tsim Sha Tsui din peninsula Kowloon, după ce poliţiştii dinăuntru au tras salve cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Mai mulţi manifestanţi au ridicat baricade pe Nathan Road, una dintre străzile din zona comercială. Şi aici poliţia a intervenit.

Forţele de ordine au utilizat şi tunurile cu apă, dar şi spray-uri cu vopsea albastră pentru a-i identifica apoi pe protestatari.

Multe persoane care au intrat în contact cu apa au spus că au avut probleme respiratorii. Ei sunt de părere că o substanţă iritantă a fost adăugată.

Confruntările dintre cele două părţi au continuat pe întreg traseul marşului. 

Seara, încă aveau loc ciocniri pe diverse străzi. Poliţia a transmis că a detonat un dispozitiv exploziv care fusese lăsat în mijlocul unei artere.

Protestele au izbucnit în urmă cu patru luni din cauza unei legi a extrădării. Proiectul de lege a fost retras însă maifestaţiile au evoluat.

Hong Kong aparţine de China, din 1997, când a fost cedat de Marea Britanie.

Poliţia a declarat ilegal marşul de duminică, din cauza îngrijorărilor privind siguranţa oamenilor. Demonstranţii, studenţi şi vârtnici, mulţi purtând umbrele pentru a-şi ascunde feţele de camerele de supraveghere, pot fi arestaţi.

În primele ore, marşul a fost paşnic. S-a strigat pentru eliberarea Hong Kong-ului şi au fost purtate pancarte „Better Dead than Red” (mai bine mort decât roşu - comunist, n.r.). Manifestanţii sunt de părere că autorizaţia nu a fost eliberată pentru că, astfel, autorităţile şi-au imaginat că vor limita numărului oamenilor care vor ieşi în stradă.

Hong Kong este guvernat în formula „o ţară, două sisteme”, ceea ce permite oraşului libertăţi care nu se aplică în China.

Din iunie, când au început protestele, doi oameni au fost împuşcaţi şi răniţi de poliţie şi câteva mii, răniţi în confruntări. Peste 2.300 de persoane au fost arestate în această perioadă.

Din cauza tensiunilor, Hong Kong se confruntă acum cu prima recesiune în decurs de zece ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.