Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale, Kamala Harris, are patru puncte procentuale în faţa candidatului republican Donald Trump în trei state considerate de mare luptă electorală - Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan -, potrivit sondajelor realizate de New York Times şi Siena College, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Harris îl devansează pe Trump cu patru puncte procentuale în aceste trei state, având 50% din opţiunile de vot faţă de 46%, în rândul alegătorilor probabili din fiecare stat, potrivit sondajelor efectuate în perioada 5-9 august.

Totuşi, marja de eroare de eşantionare în rândul alegătorilor probabili a fost de plus sau minus 4,8 puncte procentuale în Michigan, plus sau minus 4,2 puncte în Pennsylvania şi plus sau minus 4,3 puncte în Wisconsin. În total, pentru aceste sondaje au fost intervievaţi 1.973 de potenţiali alegători.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a pus punct candidaturii sale pentru realegere la 21 iulie şi a susţinut-o pe Harris pentru votul din 5 noiembrie împotriva lui Trump, după o prestaţie dezastruoasă la dezbaterea împotriva lui Trump de la sfârşitul lunii iunie. Preluarea ştafetei de către Harris a revigorat o campanie care se clătina puternic pe fondul îndoielilor democraţilor cu privire la şansele lui Biden de a-l învinge pe Trump sau la capacitatea acestuia de a continua să guverneze încă patru ani, dacă ar fi câştigat.

Sprijinul SUA pentru războiul Israelului din Gaza, care a ucis zeci de mii de oameni şi a provocat o criză umanitară după atacul grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului în 7 octombrie 2023, a dus la proteste ample şi la opoziţie împotriva administraţiei Biden în aceste state, în special în Michigan, din partea unor grupuri liberale, musulmane americane şi arabo-americane. Aproximativ 200.000 de persoane din aceste trei state nu s-au "angajat" să îl susţină pe Biden în alegerile primare democrate, invocând politica din Gaza. Harris a făcut unele comentarii publice ferme cu privire la drepturile omului şi a exprimat o schimbare de ton, chiar dacă nu a prezentat diferenţe substanţiale de politică faţă de Biden cu privire la Gaza.

Sondajele arătau că Trump a acumulat un avans în faţa lui Biden, inclusiv în statele de luptă, după prestaţia lui Biden la dezbatere, dar intrarea lui Harris în cursă a schimbat dinamica.

Un sondaj Ipsos publicat joi a arătat că Harris îl conduce pe Trump la nivel naţional cu 42% la 37% în cursa pentru alegerile din 5 noiembrie. Sondajul online la nivel naţional, realizat pe 2.045 de adulţi din SUA, a fost efectuat în perioada 2-7 august şi a avut o marjă de eroare de 3 puncte procentuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.