Hamas a declarat miercuri că răspunsul său ”pozitiv” la un plan american de încetare a focului pentru războiul care durează de opt luni în Fâşia Gaza a deschis o ”cale largă” pentru a ajunge la un acord, însă perspectivele sunt incerte, deoarece nici gruparea palestiniană şi nici Israelul nu s-au angajat public să încheie un acord, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Hamas şi-a prezentat marţi răspunsul oficial la o propunere prezentată de preşedintele american Joe Biden la 31 mai. Israelul a declarat că acest răspuns echivalează cu o respingere, în timp ce un oficial al Hamas a declarat că grupul palestinian nu a făcut decât să reitereze cereri de lungă durată care nu sunt îndeplinite de planul actual.

Egiptul şi Qatar au declarat că au primit răspunsul Hamas, dar nu au dezvăluit conţinutul acestuia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La începutul zilei de miercuri, Izzat al-Rishq, un membru al biroului politic al Hamas, a declarat că răspunsul grupului este ”responsabil, serios şi pozitiv” şi ”deschide o cale largă” pentru un acord.

Un alt oficial Hamas, care a refuzat să fie identificat, a declarat marţi pentru Reuters că răspunsul reafirmă poziţia mişcării potrivit căreia o încetare a focului trebuie să ducă la încetarea permanentă a ostilităţilor în Gaza, la retragerea forţelor israeliene, la reconstrucţia enclavei palestiniene şi la eliberarea prizonierilor palestinieni din Israel.

"Am reiterat poziţia noastră anterioară. Cred că nu există mari lacune. Mingea este acum în curtea israeliană", a declarat oficialul.

Statele Unite au declarat că Israelul a acceptat propunerea sa, dar Israelul nu a transmis public acest lucru. În timp ce Israelul a continuat atacurile în centrul şi sudul Gaza, care se numără printre cele mai sângeroase din timpul războiului, premierul Benjamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că Israelul nu se va angaja să pună capăt campaniei sale în Gaza înainte de eliminarea Hamas.

Un oficial israelian a declarat marţi că ţara a primit răspunsul Hamas prin intermediul mediatorilor şi că Hamas ”a schimbat toţi parametrii principali şi cei mai semnificativi”.

Oficialul israelian, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Hamas ”a respins propunerea de eliberare a ostaticilor care a fost prezentată de preşedintele Biden”.

Anterior, un oficial neisraelian informat pe această temă, care a refuzat să fie identificat, a declarat că Hamas a propus un nou calendar pentru o încetare permanentă a focului cu Israelul şi retragerea trupelor israeliene din Gaza, inclusiv din Rafah.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a votat în favoarea unei rezoluţii americane care susţine propunerea prezentată de Biden. Oficialul Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat marţi pentru Reuters că Hamas a acceptat rezoluţia Consiliului de Securitate şi că este gata să negocieze detaliile unei încetări a focului.

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat marţi la Tel Aviv pentru a se întâlni cu oficiali israelieni, a descris comentariile Hamas ca fiind un ”semn de speranţă”, dar a spus că acestea nu sunt concludente.

Mai important ”este cuvântul care vine din Gaza şi de la conducerea Hamas din Gaza. Asta este ceea ce contează şi asta este ceea ce nu avem încă", a declarat Blinken reporterilor din Tel Aviv.

PLANUL DE ÎNCETARE A FOCULUI

Propunerea lui Biden prevede o încetare a focului şi o eliberare treptată a ostaticilor israelieni din Gaza în schimbul palestinienilor încarceraţi în Israel, ceea ce ar duce în cele din urmă la o încetare permanentă a războiului.

Acesta ar fi un plan în trei etape, care ar începe cu o încetare a focului iniţială de şase săptămâni, cu o retragere militară israeliană din zonele populate din Gaza şi cu eliberarea unor ostatici, în timp ce ”încetarea permanentă a ostilităţilor” este negociată prin intermediul unor mediatori.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la declaraţiile oficialului israelian de marţi. Anterior, oficiali americani au declarat că analizează răspunsul Hamas, la fel ca şi Qatar şi Egipt.

De luni de zile, negociatorii din SUA, Egipt şi Qatar încearcă să medieze o încetare a focului în enclava cu 2,3 milioane de locuitori.

Separat, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat marţi, într-un raport către Consiliul de Securitate, că armata şi forţele de securitate ale Israelului, precum şi militanţii palestinieni Hamas şi Jihadul Islamic au ucis şi mutilat copii în 2023.

Israelul aplică represalii împotriva Hamas, care conduce Gaza, în urma unui atac comis de militanţii săi la 7 octombrie.

Peste 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 250 au fost luate ostatice de către Hamas în timpul raidurilor, potrivit calculelor israeliene. Se crede că mai mult de 100 de ostatici au rămas captivi în Gaza.

Israelul a lansat un asalt aerian, terestru şi maritim asupra teritoriului palestinian, ucigând peste 37.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza. Gaza se află în plină criză umanitară din cauza foametei generalizate, a lipsei de produse de bază, a distrugerii infrastructurii şi a deplasării continue a civililor.

Armata americană a reluat marţi aducerea de ajutoare umanitare în enclavă prin intermediul unui debarcader plutitor, după o întrerupere de două zile din cauza vremii nefavorabile, au declarat trei oficiali americani.

Digul a fost oprit timp de 10 zile pentru reparaţii, iar sâmbătă a fost redeschis pentru scurt timp. Naţiunile Unite încă nu mută ajutoarele de pe dig către depozite, în timp ce analizează securitatea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.