Armata israeliană a declarat sâmbătă că a efectuat un raid aerian care l-a vizat pe şeful aripii militare a Hamas, Mohamed Deif, într-o zonă din Fâşia Gaza care adăposteşte persoane strămutate, un atac ce a provocat moartea a cel puţin 90 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Numărul doi din aripa politică a Hamas, Khalil al-Hayya, a negat pentru canalul al-Jazeera că Mohamed Deif, presupusul creier al atacurilor din 7 octombrie 2023 din sudul Israelului, soldate cu 1.200 de morţi israelieni, ar fi murit, aşa cum vehiculează presa israeliană.

Mişcarea islamistă acuzase anterior Israelul că spune minciuni pentru a justifica un "masacru". "Nu este prima dată când Israelul pretinde că vizează lideri palestinieni, ceea ce ulterior se dovedeşte a fi neadevărat", a declarat Hamas.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Întrebat în cursul unei conferinţe de presă, sâmbătă seara, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul încearcă să verifice rezultatul acestei lovituri. "În orice caz, îi vom lovi pe toţi liderii Hamas", a adăugat el.

Mohamed Deif a supravieţuit la şapte tentative de asasinat, cea mai recentă în 2021. În martie anul trecut, Israelul a anunţat că l-a ucis pe adjunctul său, Maruane Issa, ceea ce Hamas nu a confirmat, dar nici nu a infirmat.

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, liderul militar al Hamas se ascundea într-o clădire din tabăra pentru persoane strămutate Mawasi, la vest de Khan Younis, desemnată de armata israeliană drept zonă umanitară pentru palestinienii care fug de luptele din alte părţi ale enclavei.

Armata israeliană a declarat că Rafa Salama, comandant al Brigăzii Khan Younis a Hamas, a fost, de asemenea, vizat de raid.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat un bilanţ de cel puţin 90 de morţi şi aproximativ 300 de răniţi în urma raidului de sâmbătă.

"CADAVRE PESTE TOT"

Locuitorii din Gaza care locuiesc în tabără au declarat pentru Reuters că pur şi simplu corturile lor au fost spulberate de explozie, iar cadavrele şi rămăşiţele umane erau împrăştiate peste tot.

"Nici măcar nu-mi puteam da seama unde mă aflam sau ce se întâmpla", a declarat şeicul Youssef, un locuitor al oraşului Gaza care este în prezent strămutat în zona Mawasi. "Am ieşit din cort şi m-am uitat în jur, toate corturile erau la pământ, erau bucăţi de corpuri, cadavre peste tot, femei în vârstă la pământ, copii mici făcuţi bucăţi", a povestit el.

Mulţi dintre răniţi au fost duşi la spitalul Nasser din Khan Younis. Oficialii spitalului au declarat că spitalul nu mai este operaţional din cauza numărului mare de victime şi a lipsei de materiale medicale.

Sami Abu Zuhri, un responsabil cu rang înalt din Hamas, a denunţat un "masacru" asupra civililor şi o "escaladare gravă", în timp ce părţile beligerante studiază în ultimele zile o propunere de încetare a focului.

Armata israeliană a declarat că majoritatea victimelor erau militanţi Hamas. Un purtător de cuvânt militar a declarat că raidul nu a vizat o tabără de corturi pentru persoane strămutate, contrar afirmaţiilor Hamas, ci un complex operaţional al mişcării palestiniene.

Martorii intervievaţi la faţa locului de Reuters au declarat că atacul i-a surprins, deoarece zona fusese calmă în ultima vreme. Cel puţin o rachetă a fost trasă, au spus ei, iar printre răniţii care au fost evacuaţi cu ambulanţa se aflau şi salvatori.

Aproape 38.500 de palestinieni au fost ucişi în operaţiunile militare israeliene începând cu 7 octombrie, potrivit celor mai recente cifre furnizate sâmbătă de Ministerul Sănătăţii din Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.