Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a remaniat Guvernul în profunzime, din cauza slabelor rezultate economice şi pe fondul unui declin al popularităţii sale, relatează AFP.
Parlamentul ucrainean l-a numit în postul de premier pe Denis Şmîgal, unul dintre adjuncţii predecesorului său, Oleksii Goncearuk, nevoit să demisioneze la şase luni după ce a fost numit în post, din cauza unor rezultate economice slabe.
”Precedentul Guvern a făcut tot ceea ce a putut, însă azi ucrainenii au nevoie de un Guvern care să facă chiar şi imposibilul” şi să acţioneze ”pentru oameni”, a declarat preşedintele prezentându-şi candidatul deputaţilor.
În total 291 de parlamentari au votat ”pentru” numirea acestuia, după ce au aprobat, anterior, demisia lui Goncearuk.
Succesorul său, în vârstă de 45 de ani, a promis să atace ”fără întârziere” ”provocările” economice cu care se confrntă ţara. ”Fiecare ucrainean trebuie să vadă că statul îl protejează”, a spus el.
Aflat în post de nouă luni, fostul umorist Zelenski a fost ales preşedinte în baza promisiunii de a ”sparge sistemul”, a eradica corupţia endemică şi a introduce noi feţe într-un peisaj politic sclerozat.
”NU E DE AJUNS SĂ FII NOU”
Dominat de Partidul Servitorul Poporului, Parlamentul a numit, la sfârşitul lui august, un Guven alcătuit din numeroşi novici. Goncearuk, care a devenit la vârsta 35 de ani cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei, avea atunci o experienţă de doar patru luni în Executiv.
Zelenski a subliniat miercuri că această strategie nu a funcţionat. ”Acest Guvern are câştiguri”, dar ”pentru ucraineni nu este de ajuns”, a declarat el, evocând numeroase probleme sociale care nu au fost soluţionate şi subliniind necesitatea ”corectării erorilor”.
”Aproape zece milioane dintre concetăţenii noştri trăiesc aproape sub pragul sărăciei”, a declarat el, acuzând forţele de ordine de laxism. ”Promiteam societăţii ucrainene victoria împotriva corupţiei. Pentru moment nu este nici măcar meci nul!”.
”S-a dovedit că nu este de ajuns să fii nou”, a rezumat luni unul dintre liderii partidului prezidenţial, Oleksandr Kornienko.
Scăderea popularităţii sale şi a Guvernului la începutul anului a devenit ”ultima picătură” care a umplut paharul pentru Zelenski, spune analistul politic Volodimir Fesenko.
Cota aprobării preşedintelui a scăzut la 47% în februarie, de la 62% în decembrie, în urma unor scandaluri implicând mai mulţi oficiali guvernamentali, potrivit unui sondaj recent.
Deputaţii au numit majoritatea miniştrilor, inclusiv mai mulţi cu o experienţă în Guvern.
Tânărul ministru al Apărării Andrii Zagorodniuk a fost înlocuit cu un general în retragere, Andriï Taran, în vârstă de 65 de ani.
Şeful diplomaţiei Vadim Pristaiko a devenit vicepremier însărcinat cu Integrarea Europeană, iar predecesorul său în acest post, Dmitro Kuleba a fost numit ministru al Afacerilor Externe.
Noul premier a condus regiunea Ivano-Frankivsk (vest) din august şi până la numirea sa în postul de vicepremier.
El a ocupat din 2017 în 2019 posturi importante în cadrul grupului DTEK al lui Renat Ahmetov, cel mai bogat om din ţară, cu o reputaţie controversată. Însă Şmîgal nu este considerat un apropiat al oligarhului.
PAUZĂ CU FMI-UL
”El era unul dintre guvernatorii cei mai favorabili afacerilor pe care l-am întâlnit în Ucraina”, a declarat pentru AFP Andry Hunder, preşedintele American Chamber of Commerce (ACC) în Ucraina, prezentându-l ca pe un om ”cu mintea limpede, prudent şi serios”.
În schimb, ”momentul remanierii este destul de rău”, din cauza ”incertitudinii” globale legate de răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus, care riscă să provoace ”o încetinire a pieţelor mondiale”, avertizează Hunder.
Schimbări în Guvern şi înlocuirea ministrului Finanţelor Oksana Markarova, foarte apreciată de către occidentali, cu un fost ministru riscă să complice negocierile cu privire la o nouă tranşă de ajutor financiar de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), avertizează unii experţi.
Acest ajutor este crucial pentru Kiev, care se află într-un război cu separatiştii proruşi în estul ţării şi se confruntă cu dificultăţi economice.
”FMI este ca un sigiliu de aprobare pentru investitori, care vor vedea ceea ce va face FMI-ul”, subliniază Hunder.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...