Guvernul lui Donald Trump refuză în continuare să folosească cuvântul ”genocid”, respins de Ankara, cu voinţa de a mulţumi Turcia, înfuriată de recunoaşterea recentă a genocidului armean de către Congresul Statelor Unite, relatează AFP.
”Poziţia Guvernului nu s-a schimbat”, a declarat marţi, citată într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus. ”Poziţia noastră cu privire la acest subiect se aliniază celei exprimate în comunicatul final al preşedintelui publicat în aprilie”, a adăugat ea.
În primăvară, la comemorarea masacrului armenilor în 1915, Donald Trump a vorbit despre ”una dintre cele mai rele atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, fără să folosească termenul ”genocid”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Congresul a adoptat săptămâna trecută o rezoluţie, după ce Camera reprezentanţilor a adoptat-o la sfârşitul lui octombrie, în vederea ”comemorării genocidului armean, recunoscându-l oficial”.
Ankara şi-a exprimat ulterior furia convocându-l pe ambasadorul american, căruia i-a transmis că acest vot ”pune în pericol viitorul relaţiilor” turco-americane.
Potrivit unor estimări, între 1,2 şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în Primul Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat la acea vreme cu Germania şi Austro-Ungaria.
Armenii încearcă să obţină recunoaşterea unui genocid de către comunitatea internaţională.
Turcia, născută în urma dezmembrării Imperiului Otoman în 1920, recunoaşte masacre, dar respinge termenul ”genocid”, evocând un război civil în Anatolia şi o foamete în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.
Numeroşi istorici şi universitari au conchis că deportarea şi masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial corespund definiţiei juridice a genocidului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...