Confruntări au izbucnit marţi la Tripoli, după ce Guvernul libian desemnat de către Parlament şi susţinut de către mareşalul Khalifa Haftar şi-a anunţat intrarea în capitală, sediul puterii executive rivale, relatează AFP.
Serviciul de presă al Guvernului a anunţat, într-un comunicat, ”sosirea premierului Guvernului libian Fathi Bachagha, însoţit de către mai mulţi miniştri, în capitala Tripoli, pentru a-şi începe aici activitatea”.
Guvernul cu sediul la Tripoli, care a fost înfiinţat la începutul lui 2020, în urma unui proces politic patronat de ONU, nu a reacţionat imediat la acest anunţ.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Confruntări au izbucnit în noaptea de luni spre marţi între grupări armate, după sosirea Guvernului lui Fathi Bachagha, a constatat un jurnalist AFP.
Clashes in #Tripoli #Libya after the arrival of Bashagha to the city to establish his government. #ليبيا #طرابلس #باشاغا pic.twitter.com/PAsuwGacdO
— Expats In Tripoli (@ExpatsTripoli) May 17, 2022
Tiruri continuau în centrul oraşului către ora locală 7.00 (8.00, ora României).
Parlamentul din estul Libiei l-a desemnat în februarie pe Fathi Bachagha, un fost ministru de Interne, în funcţia de nou premier.
Această instanţă este susţinută de către puternicul mareşal Khalifa Haftar, cel maiputernic om din est, ale cărui forţe au încercat să cucerească Tripoli în 2019.
Însă Fathi Bachagha nu a reuşit să înlocuiască Guvernul cu sediul la Tripoli, condus de către omul de afaceri Abdul Hamid Dbeibeh, care a anunţat în mai multe rânduri că va preda puterea doar unui Guvern ales.
Guvernul lui Abdul Hamid Dbeibeh are ca principală misiune organizarea unor aegeri legislatve şi prezidenţiale, prevăzute iniţial în decembrie.
Însă dispute persstente între lideri politici locali, cu privire la baza juridică a scrutinului, au antrenat o amânare sine die a acestor alegeri, în care comunitatea internaţională îşi punea mari speranţe pentru a stabiliza această ţară din Africa de Nord.
Rivalii politici ai lui Abdul Hamid Dbeibeh consideră că mandatul acestuia s-a încheiat odată cu această amânare.
Libia întâmpină dificultăţi în a ieşi din peste un deceniu de haos politic şi conflicte, în urma doborârii regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, în timpul ”primăveri arabe”.
Această ţară vastă cu abia şapte milioane de locuitori rămâne subminată de haosul politic, de disesnsiuni între instituţii concurente din est şi vest şi de insecuritate.
Producţia petrolieră, principala sursă de venit a ţării, este din nou ostatica disensiunilor politice, iar o serie de instalaţii au fost închise.
Grupuri aflate la originea blocării instalaţiilor petroliere, considerate apropiate de tabăra din est, cer să i se transfere puterea lui Fathi Bachagha şi o mai bună repartiţie a veniturilor petroliere.
La sfârşitul lui aprilie, Consiliul de Securtate al ONU a adoptat o rezoluţie iniţiată de către Regatul Unit care prelungeşte cu doar trei luni Misiunea politică în Libia, din cauză că Rusia a refuzat orice mandat mai lung atât timp cât nu este numit un nou emisar ONU.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.