Wagner, grupul de mercenari ruşi, va fi declarat grup terorist de către guvernul britanic, ceea ce înseamnă că va fi ilegal să fii membru sau să susţii organizaţia, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un proiect de ordin care urmează să fie prezentat în Parlament va permite ca activele sale să fie clasificate ca bunuri teroriste şi confiscate.

Ministrul de Interne, Suella Braverman, a declarat că Wagner este "violent şi distructiv... un instrument militar al Rusiei lui Vladimir Putin".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a afirmat că activitatea sa în Ucraina şi Africa reprezintă o "ameninţare la adresa securităţii globale".

"Activităţile destabilizatoare continue ale lui Wagner nu fac decât să servească în continuare obiectivele politice ale Kremlinului", a adăugat ea.

"Sunt terorişti, pur şi simplu - iar acest ordin de interdicţie clarifică acest lucru în legislaţia britanică", a mai declatrat ministrul.

Wagner a jucat un rol-cheie în invazia Rusiei în Ucraina, precum şi în operaţiunile din Siria şi din ţări din Africa, inclusiv Libia şi Mali.

Luptătorii săi au fost acuzaţi de o serie de infracţiuni, inclusiv uciderea şi torturarea cetăţenilor ucraineni.

În 2020, SUA au declarat că soldaţii Wagner au plantat mine antipersonal în jurul capitalei libiene, Tripoli.

Iar în iulie, Marea Britanie a declarat că grupul a efectuat "execuţii şi tortură în Mali şi în Republica Centrafricană".

Viitorul grupului a fost aruncat în incertitudine la începutul acestui an, când liderul său Evgheni Prigojin a condus o revoltă eşuată împotriva liderilor militari ruşi.

Prigojin, care a fondat grupul în 2014, a murit într-un accident de avion suspect, alături de alte figuri Wagner, pe 23 august şi a fost înmormântat la Sankt Petersburg.

Numele grupului va fi adăugat acum alături de cel al altor organizaţii interzise în Marea Britanie, cum ar fi Hamas şi Boko Haram.

Legea privind terorismul din 2000 îi conferă ministrului de Interne puterea de a proscrie o organizaţie dacă se consideră că aceasta este implicată în terorism.

Înainte de această lege, era posibil să se interzică organizaţiile legate de terorism doar în Irlanda de Nord.

Ordinul de interzicere va transforma în infracţiune penală sprijinirea grupului, inclusiv prin organizarea de reuniuni menite să promoveze activităţile organizaţiei, exprimarea sprijinului pentru obiectivele acesteia sau afişarea steagului sau a logo-ului acesteia.

Săvârşirea unei infracţiuni de interdicţie poate duce la 14 ani de închisoare sau la o amendă de până la 5.000 de lire sterline.

De câteva luni, guvernul a fost supus presiunilor din partea parlamentarilor pentru a proscrie acest grup.

Ministerul de Externe a impus sancţiuni împotriva grupului, inclusiv îngheţarea activelor lui Prigojin şi ale mai multor comandanţi de top.

Cu toate acestea, preşedinta Comisiei pentru afaceri externe şi parlamentarul conservator, Alicia Kearns, a declarat în iulie: "Sancţiunile nu sunt suficiente - Marea Britanie trebuie să proscrie grupul Wagner pentru ceea ce este: o organizaţie teroristă".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.