Experţi ONU au stabilit marţi ”linii roşii” împotriva greenwashing-ului actorilor privaţi care fac promisiuni goale privind neutralitatea carbonului - interzicându-le noi investiţi în energii fosile, ”compensarea” ieftină a emisiilor poluante şi despădurirea, iar secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat ”să nu avem nicio toleranţă faţă de greenwashing în neutralitatea carbonului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tot mai multe întreprinderi, investitori, oraşe şi regiuni promit să atingă neutralitatea carbonului până la mijlocul acestui secol, prin angajamente care prezintă adesea ”lacune suficient de mari cât să treci prin ele cu o cisternă cu mototină”, a denunţat Antonio Guterres, care a salutat activitatea Grupului de experţi pe care l-a lansat la ultima COP.

”N-ar trebui să avem nicio toleranţă faţă de greenwashing în neutralitatea carbonului”, a subliniat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei 18 experţi au elaborat în câteva luni un model de evaluare a gradului credibilităţii actorilor nonstatali care se angajează la neutralitatea carbonului.

Condiţia-cheie a acestei credibilităţi este să se îndepărteze de ”activităţi distrugătoare ale mediului” şi anume de tot ceea ce poate conduce la despădurire şi de a ieşi în mod treptat din energiile fosile, de vină în încălzirea globală.

Oraşe, regiuni, organisme financiare şi întreprinderi ”nu pot revendica neutralitatea carbonului şi continua, în acelaşi timp, să construiască sau să investească în noi surse de energie fosilă”, se subliniază în acest raport, în care autorii insistă asupra faptului că aceste două lucruri sunt ”incompatibile”.

Toate aceste angajamente este necesar să respecte scenariile experţilor în modificări climatice ai ONU (GIEC), care estimează că, în vederea unei limitări a încălzirii globale la 1,5°C faţă de perioada preindustrială, folosirea cărbunelui fără capturarea carbonului - o tehnologie imatură la scare mare - este necesar să fie oprită complet, iar folosirea petrolului şi gazelor naturale să fie redusă cu 60% şi, respectiv, 70% până în 2050, faţă de nivelul din 2019.

”DISIMULATRE TOXICĂ”

”În momentul în care aşa-numitele bănci neutre în carbon deversează miliarde în noi proiecte de energie fosilă, este deosebit de încurajator ca Grupul (de experţi ONU) să pună lucrurile la punct”, a reacţionat Lucie Pinson de la ONG-ul Reclaim Finance.

”Folosirea falselor angajamente în neutralitatea carbonului cu scopul de a acoperi expansiuni masive în energiile fosile este condamnabilă”, a subliniat Antonio Guterres.

”Această tentativă de disimulare toxică ar putea să ne trântească lumea de pe faleza climatică. Această impostură trebuie să ia sfârşit”, a subliniat el.

”Dacă eşti o întreprindere din sectorul energiei fosile, probabil că trebuie să-ţi regândeşti nucleul modelului”, comentează, la rândul său, un oficial de rang înalt de la ONU, care subliniază că unele dintre aceste companii şi-au început tranziţia către energii regenerabile.

Altă condiţie sine qua non a unui obiectiv credibil al neutralităţii carbonului este reducerea cât mai mult posibil a emisiilor de gaze cu efect de seră - şi nu compensarea prin cumpărarea unor ”credite de carbon” echivalente greutăţii dioxidului de carbon (CO2), prin finanţarea, de exemplu, a unor proiecte de reîmpădurire sau de dezvoltare a energiilor regenerabile.

”Nu poţi pur şi simplu să cumperi credite de carbon ieftin” şi lipsite de ”integritate”, declară AFP preşedinta Grupului experţilor, Catherine McKenna.

”Dacă speri la un (calificativ) A, atunci nu este de ajuns să vii în clasă. Obţii un A muncind şi nu poţi plăti pe altcineva să o facă în locul tău”, subliniază ea.

Autorii raportului estimează că angajamentele pe termen lung este necesar să fie însoţite de un plan precis, cu obiective aferente fiecărei perioade de cinci ani.

Ele este necesar să acopere toate activităţile unei întreprinderi - activităţi directe (domeniul de aplicare 1), consumul de electricitate şi căldură (domeniul de aplicare 2), dar şi toate emisiile poluante indirecte din amontele şi din avalul producţiei, până la benzina consumată de către automobiliştii unei companii petroliere (domeniul de aplicare 3).

În prezent, aproximativ 90% din PIB-ul mondial este acoperit de promisiuni ale neutralităţii carbonului, potrivit platformei Net Action Tracker, elaborată de către mai multe centre de cercetare,

Însă multe dintre aceste promisiuni ”nu sunt la înălţime”, iar altele ”nu furnizează nici măcar date”, subliniază Catherine McKenna.

Atunci, mesajul transmis CEO şi primarilor ”este clar”, subliniază Antonio Guterres, şi anume ”respectaţi aceste norme şi revizuiţi-vă liniile directoare încă de pe acum, cel mai târziu până la COP28”, anul viitor.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres îndeamnă guvernele ”să construiască un cadru de reglementare” pe baza acestor recomandări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.