Activista ecologistă suedeză Greta Thunberg şi alţi manifestanţi au fost reţinuţi marţi de poliţie în timp ce protestau faţă de extinderea unei mine de lignit, în vestul Germaniei, anunţă o sursă din cadrul poliţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Grupul este reţinut prevenitv”, declară AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Acriviştii împotriva cărbunelui s-au dus ”la marginea minei”, precizează ea.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Greta Thunberg - îmbrăcată în negru - apare în imagini în timp ce este ţinută de către poliţişti şi apoi este purtată pe sus de către poliţişti, în cadrul evacuării sale.

”După terminarea controlului, vom decide soarta acestor persoane”, declară sursa din cadrul poliţiei citată.

PESTE 15.000 DE MANIFESTANŢI

Activista suedeză se află în Germania de mai multe zile, pentru a-i susţine pe opozanţii extinderii celei mai mari mine de lignit în aer liber din această ţară, în bazinul renan, care urmează să înglobeze, în curând, un cătun abandonat - Lützerath.

Acest cătun - ocupat de către apărători ai luptei împotriva modificărilor climatice voiau să împiedice distrugerea aşezării - a fost evacuat de către poliţie, care a escortat sute de persoane refugiate în copaci şi în ferme abandonate.

În pofida încheierii operaţiunii poliţiei - care a durat mai multe zile - opozanţii nu au renunţat.

Ei au organizat sâmbătă o manifestaţie la care au luat parte peste 15.000 de persoane venite din toată Germania.

Ciocniri s-au soldat cu câteva zeci de răniţi în rândul manifestanţilor şi forţelor de ordine.

Acţiunile de protest au continuat marţi - prin ocuparea unor căi ferate, blocarea unor drumuri şi clădiri în vestul Germaniei.

Mina de lignit - care aparţine grupului energetic german RWE - se află între Koln şi Düsseldorf.

Extinderea minei - prevăzută de mai mulţi ani - este considerată necesară în securitatea energetică a Germaniei, care este necesar să compenseze întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti.

Activiştii estimează că rezervele actuale de lignit ale Germanieisunt suficiente şi denunţă o renunţare gravă la angajamentele pe care Berlinul şi le-a asumat în lupta împotriva modificărilor climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.