Uniunea Europerană (UE) a lansat cea mai mare misiune de antrenament militar din istoria sa, care vizează să formeze şi să antreneze 15.000 de militari ucraineni în diverse state membre, relatează AFP.
”În mai puţin de trei luni, această misiune va fi operaţională. Este un timp-record pentru europeni”, a subliniat, la sosirea la o reuniune a miniştrilor Apărării din UE la Bruxelles, Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate, spaniolul Josep Borrell.
Miniştrii Apărării din Germania şi Spania şi-au anunţat marţi proiectele de formare a unor militari ucraineni, în cadrul programului de formare al Uniunii Europene (UE), menit să susţină contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Germania preconizează să formeze 5.000 de militari într-o ”gamă largă de competenţe”, a anunţat ministrul german al Apărării Christine Lambrecht.
Omoloaga sa spaniolă Margarita Robles a anunţat că Spania urmează să formeze 400 de militari ucraineni din două în două luni, adică 2.400 de militari pe an.
Franţa anunţa în octombrie că antrenează 2.000 de militari ucraineni pe teritoriul francez.
CENTRU ÎN POLONIA
Centrul principal al misiunii UE urmează să se afle în Polonia, iar un cartier general secundar urmează să fie instalat în Germania.
Misiunea are o durată iniţială de doi ani şi urmează să coste aproximativ 60 de milioane de euro (62 de milioane de dolari) pe an.
Ea va fi facilitată prin Facilitatea Europeană a Păcii, iar miniştrii eurpopeni ai Apărării examinează marţi starea finanţărilor.
”3,1 din doatarea de 5,7 miliarde (de euro) pe şapte ani au fost mobilizate în vederea furniturilor de armament către Kiev”, precizează Josep Borrell.
Aceste fonduri servesc la rambursarea statelor membre UE a armamentului preluat din stocurile acestora şi furnizat Ucrainei.
Susţinerea militară oferită de către UE Ucrainei este estimată la opt miliarde de euro - atât finanţări prin Facilitatea Europeană a Păcii, cât şi furnizarea bilaterală de armament -, subliniază Josep Borrell.
Această sumă reprezintă 45% din asistenţa furnizată de către Statele Unite.
Facilitatea este alimentată cu contribuţii ale statelor membre UE - în afara bugetului comun -, iar un nou aport de fonduri este în discuţie, porivit unor surse europene.
Miniştrii Apărării din UE urmează să examineze nevoile militare ale Ucrainei împreună cu omologul lor ucrainean Oleksii Reznikov.
Reznikov urmează să intervină prin videoconferinţă şi să prezinte un bilanţ al situaţiei pe teren, după preluarea controlului Hersonului, în sudul Ucrainei.
Europenii urmează să-şi reconstituie rapid stocurile strategice.
”Ajutarea Ucrainei consumă multe mijloace, iar noi trebuie să fim în măsură să renegociem rapid”, a subliniat, la sosirea la bruxelles, ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu.
”Aceasta este cheia autonomiei noastre strategice”, a subliniat el.
Miniştrii europeni ai Apărării urmează să studieze, de asemenea, două scenari de operaţiuni ale Forţei Europene de Intervenţie Rapidă, cu 5.000 de militari.
Această Forţă europeană - însăcinată cu intervenţii de evacuare a cetăţenilor europeni blocaţi într-un conflict - urmează să fie în măsură să se angajeze în misiuni de luptă.
Ea urmează să devină ”complet operaţională în 2023”, subliniază Josep Borrell.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...