Statele Unite au cerut, miercuri, autorităţilor georgiene să „respecte demonstraţiile paşnice”, spunând că sunt „solidari cu poporul georgian” care protestează împotriva unei legi care ar ameninţa mass-media şi ONG-urile şi pe care detractorii acesteia o compară cu o lege rusă pe care Kremlinul a folosit-o pentru a reprima disidenţa şi ar putea afecta şansele Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.
„Solicităm guvernului Georgiei să respecte libertatea de întrunire şi protestul paşnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, reiterând „îngrijorarea serioasă” a SUA faţă de această lege.
Poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene, miercuri seară, pentru a încerca să disperseze protestatarii adunaţi în faţa Parlamentului, în centrul capitalei Tbilisi, după ce le-a ordonat să plece, a menţionat un jurnalist AFP.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Zeci de mii de oameni au manifestat miercuri în capitala Georgiei împotriva unui proiect de lege controversat care ar impune organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze ca agenţi „străini”, sub sancţiunea de amenzi.
„Suntem îngrijoraţi că adoptarea acestui tip de legislaţie va avea consecinţe asupra capacităţii noastre de a continua să fim un partener strategic al Georgiei şi al poporului georgian timp de decenii”, a spus purtătorul de cuvânt al SUA, făcând referire şi la viitorul „euro-atlantic” al Tbilisi.
Georgia, o fostă republică sovietică marcată de un război împotriva Rusiei în 2008, îşi propune să adere la UE şi NATO. Cu toate acestea, mai multe măsuri guvernamentale recente au pus la îndoială aceste aspiraţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.