Preşedintele american Joe Biden trebuie să decidă rapid dacă rămâne în cursa pentru Casa Albă din 2024, a declarat miercuri fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, o veche aliată a lui Biden, refuzând în acelaşi timp să spună clar dacă doreşte ca acesta să mai candideze sau nu. Pe de altă parte, într-un articol de opinie publicat miercuri în The New York Times, starul de la Hollywood George Clooney, un democrat care a co-organizat o strângere de fonduri pentru Biden luna trecută, îşi retrage sprijinul şi îi cere preşedintelui să renunţe la candidatură, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile lui Pelosi, care pare să ignore insistenţele repetate ale lui Biden că rămâne în cursă, sugerează că acesta s-ar putea confrunta cu un nou val de îndoieli din partea colegilor democraţi.

Timp de aproape două săptămâni, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a încercat să împiedice dezertările din partea congresmenilor democraţi, a donatorilor şi a altor aliaţi îngrijoraţi că ar putea pierde votul din 5 noiembrie în faţa republicanului Donald Trump, după prestaţia ezitantă de la dezbaterea din 27 iunie.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Preşedintele Biden a declarat în repetate rânduri că el va fi candidatul democrat şi crede că îl poate învinge pe Trump.

Pelosi a declarat pentru MSNBC că îşi încurajează colegii din Congres care au îngrijorări cu privire la Biden să se abţină de la declaraţii publice în acest sens în timp cât timp preşedintele găzduieşte în această săptămână summitul NATO. "Le-am spus tuturor: haideţi să ne abţinem. Indiferent la ce vă gândiţi, fie spuneţi cuiva în privat, dar nu trebuie să puneţi asta pe masă până nu vedem cum merg lucrurile săptămâna aceasta", a spus ea.

Pe de altă parte, Pelosi a apreciat că discursul ferm de marţi al lui Biden rostit în deschiderea summitului aniversar al NATO a fost "spectaculos", însă ea a refuzat să spună categoric dacă îşi doreşte ca Biden să candideze. "Vreau ca el să facă orice decide să facă", a spus ea. "Îl încurajăm cu toţii să ia această decizie, pentru că timpul se scurge", a subliniat Pelosi.

Solicitată să comenteze, campania lui Biden a făcut referire la o scrisoare pe care Biden a trimis-o democraţilor din Congres săptămâna aceasta, în care spunea că este "ferm angajat" să rămână în cursă şi să-l învingă pe Trump. De asemenea, a menţionat declaraţii făcute de Pelosi marţi, când a spus că a fost "întotdeauna angajată" faţă de Biden.

După declaraţiile de miercuri de la MSNBC, senatorul democrat Richard Blumenthal a reluat mesajul lui Pelosi, spunând că este "profund îngrijorat" de capacitatea lui Biden de a câştiga cursa prezidenţială.

GEORGE CLOONEY ÎŞI RETRAGE SPRIJINUL. CE SCRIE ÎN ARTICOLUL DE OPINIE DIN NYT

Pe de altă parte, într-un articol de opinie publicat miercuri în The New York Times, George Clooney a scris: "Este devastator să o spun, dar Joe Biden cu care am fost acum trei săptămâni la strângerea de fonduri nu mai era Joe 'big F-ing deal' Biden din 2010. Nu era nici măcar Joe Biden din 2020. A fost acelaşi om pe care l-am văzut cu toţii la dezbatere", a mărturisit Clooney. "Nu vom câştiga în noiembrie cu acest preşedinte. În plus, nu vom câştiga Camera Reprezentanţilor şi vom pierde Senatul", a avertizat actorul.

George Clooney, un susţinător fervent al Partidului Democrat de mulţi ani, îi cere lui Joe Biden să se retragă din campania prezidenţială.

Articolul se intitulează "Îl iubesc pe Joe Biden. Dar avem nevoie de un nou nominalizat".

"Îl iubesc pe Joe Biden. Ca senator. Ca vicepreşedinte şi ca preşedinte. Îl consider un prieten şi cred în el. Cred în caracterul său. Cred în morala lui. În ultimii patru ani, el a câştigat multe dintre bătăliile cu care s-a confruntat. Dar singura bătălie pe care nu o poate câştiga este lupta împotriva timpului. Niciunul dintre noi nu poate", scrie Clooney

"A fost obosit? Da. Era răcit? Poate că da. Dar liderii partidului nostru trebuie să înceteze să ne spună că 51 de milioane de oameni nu au văzut ceea ce tocmai am văzut. Suntem cu toţii atât de îngroziţi de perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump, încât am ales să ignorăm orice semn de avertizare. Interviul cu George Stephanopoulos nu a făcut decât să întărească ceea ce am văzut cu o săptămână înainte. Ca democraţi, ne ţinem respiraţia în mod colectiv sau reducem volumul ori de câte ori îl vedem pe preşedinte, pe care îl respectăm, coborând din Air Force One sau întorcându-se la microfon pentru a răspunde la o întrebare neprogramată", continua George Clooney.

"Este corect să subliniem aceste lucruri? Trebuie să fie. Este vorba despre vârstă. Nimic mai mult. Dar, de asemenea, nimic care poate fi inversat. Nu vom câştiga în noiembrie cu acest preşedinte. Pe lângă asta, nu vom câştiga Camera Reprezentanţilor şi vom pierde Senatul. Aceasta nu este doar opinia mea; aceasta este opinia fiecărui senator, membru al Congresului şi guvernator cu care am vorbit în particular. Cu fiecare în parte, indiferent de ceea ce el sau ea spune public", susţine actorul.

"Putem să ne ascundem capul în nisip şi să ne rugăm pentru un miracol în noiembrie sau putem spune adevărul", subliniază el.

"Democraţii de top - Chuck Schumer, Hakeem Jeffries, Nancy Pelosi - şi senatorii, reprezentanţii şi alţi candidaţi care vor pierde în noiembrie trebuie să îi ceară preşedintelui să se dea voluntar la o parte", cere George Clooney.

"Putem prevedea cu uşurinţă un grup de mai mulţi democraţi puternici care să iasă în faţă şi să ne spună de ce sunt cei mai calificaţi pentru a conduce această ţară şi pentru a face faţă unora dintre tendinţele profund îngrijorătoare pe care le vedem în turneul de răzbunare pe care Donald Trump îl numeşte campanie prezidenţială”, spune Clooney, care enumeră câteva nume de democraţi care i-ar putea lua locul lui Biden: Wes Moore, Kamala Harris, Gretchen Whitmer, Gavin Newsom, Andy Beshear, J.B. Pritzker. 

O dezbatere între ei civilizată şi apoi alegerea unuia dintre ei la convenţia democrată de luna viitoare pentru a-l înlocui pe Biden în cursa prezidenţială "ar însufleţi partidul şi ar trezi alegătorii care, cu mult înainte de dezbaterea din iunie, au renunţat deja (...) Aceasta poate fi o perioadă incitantă pentru democraţie, după cum tocmai am văzut cu cei aproximativ 200 de candidaţi francezi care s-au dat la o parte şi şi-au pus ambiţiile personale în aşteptare pentru a-şi salva democraţia de extrema dreaptă", arată George Clooney.

"Joe Biden este un erou; el a salvat democraţia în 2020. Avem nevoie de el să o facă din nou în 2024", îşi încheie articolul starul de la Hollywood.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.