Israelul a lansat miercuri seară noi atacuri aeriene împotriva oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, potrivit unui jurnalist AFP, chiar în momentul în care la Cairo încep discuţii complicate pentru a încerca să stabilească un armistiţiu în teritoriul palestinian.
În timp ce 2,2 milioane de persoane, majoritatea populaţiei, sunt ameninţate de foamete în Gaza, potrivit ONU, organizaţiile umanitare de acolo denunţă loviturile împotriva instalaţiilor lor.
În noaptea de miercuri spre joi, aviaţia israeliană a efectuat aproximativ zece lovituri împotriva oraşului Rafah, a constatat un jurnalist AFP. Nu a fost disponibilă imediat nicio victimă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rafah este "ultimul bastion" al Hamas în ochii premierului israelian Benjamin Netanyahu, care este hotărât, în pofida protestelor internaţionale, să lanseze o ofensivă terestră în această zonă pentru a învinge mişcarea islamistă palestiniană şi a elibera ostaticii reţinuţi în Gaza.
Aproape 1,5 milioane de persoane, potrivit ONU, sunt masate în acest oraş situat la frontiera închisă cu Egiptul.
"Aşteptăm să murim, zi după zi", a declarat pentru AFP Wissam Lafi, un locuitor din Rafah. "Îi mulţumim lui Dumnezeu că a trecut ziua şi că suntem încă în viaţă. Aşteptăm doar moartea".
Consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, este aşteptat joi în Israel, după o escală în Egipt, unde au loc noi negocieri pentru armistitţiu.
"Dorim să se ajungă la un acord (...) cât mai repede posibil", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Miercuri, la Cairo, şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, stabilit în Qatar, ar urma să discute cu şeful serviciilor de informaţii egiptene, Abbas Kamel, în special despre "prima fază" a unui plan elaborat în ianuarie, potrivit unei surse Hamas din Gaza.
Această primă fază a planului conceput de ţările mediatoare - Qatar, Statele Unite şi Egipt - prevedea un armistiţiu de şase săptămâni, combinat cu un schimb de ostatici cu prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel şi cu intrarea în Gaza a unei mari cantităţi de ajutor umanitar.
Hamas cere încetarea focului, retragerea Israelului din Gaza, încetarea blocadei israeliene şi adăpost sigur pentru sutele de mii de civili strămutaţi de război. Israelul, la rândul său, susţine că ofensiva sa va continua până la eliminarea Hamas şi eliberarea ostaticilor.
Potrivit Israelului, 130 de ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza, dintre care 30 ar fi morţi, din cele aproximativ 250 de persoane răpite la 7 octombrie.
Miercuri, parlamentul israelian a votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea unei rezoluţii propuse de Benjamin Netanyahu, care se opune oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian", ceea ce, potrivit textului, ar echivala cu recompensarea "terorismului fără precedent" al Hamas.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...