Bilanţul victimelor din Gaza va depăşi probabil pragul sumbru de 30.000 de morţi în această săptămână, în timp ce negociatorii încearcă să stabilească un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, iar guvernul israelian îşi continuă planurile pentru un atac asupra Rafah, relatează The Guardian.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război sâmbătă târziu pentru o şedinţă de informare cu negociatorii care au participat la discuţiile de la Paris.
Săptămâna care vine, acesta se va reuni din nou pentru a discuta despre pregătirile pentru un asalt asupra Rafah, oraşul de la graniţa de sud, unde se estimează că sunt 1,5 milioane de palestinieni strămutaţi. Un acord ar putea întârzia această operaţiune, dar nu ar împiedica-o, a declarat Netanyahu într-un interviu acordat CBS.
Negociatorii din Israel, Qatar, Egipt şi SUA au convenit asupra " liniilor de bază" ale unui acord în timpul discuţiilor din weekend de la Paris, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru CNN, dar detaliile finale trebuie încă să fie puse la punct.
Presa israeliană a relatat că potenţialul acord ar permite eliberarea a 30 sau 40 de ostatici - femei, bătrâni şi răniţi - în schimbul a până la 300 de prizonieri palestinieni, precum şi o încetare a focului cu o durată de până la şase săptămâni.
Ambele părţi vor continua negocierile în timpul pauzei pentru alte eliberări şi pentru o încetare permanentă a focului, a declarat un oficial egiptean pentru Associated Press.
Încetarea luptelor ar acoperi luna sfântă musulmană a Ramadanului, care începe în jurul datei de 10 martie a acestui an, iar acordul ar include o creştere a ajutorului de care au nevoie disperată cei din Gaza. Acesta este propus după o presiune internaţională puternică din cauza numărului mare de victime civile şi a perspectivei unei vărsări de sânge şi mai mari în Rafah. După discuţiile iniţiale de la Paris, vor avea loc discuţii ulterioare la Doha şi Cairo, au declarat surse de securitate egiptene pentru Reuters.
Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza suferă de foame, unii cu disperare, iar agenţiile umanitare descriu " focare de foamete" în teritoriu. Bolile infecţioase s-au răspândit rapid şi există un acces redus la asistenţă medicală, doar 13 din cele 34 de spitale din Gaza funcţionând, fie parţial, fie la un nivel minim.
Planurile pentru un atac asupra luptătorilor Hamas din Rafah, unde se adăpostesc atât de mulţi civili disperaţi, au generat numeroase apeluri internaţionale pentru ca Israelul să dea dovadă de reţinere, inclusiv din partea celui mai important aliat al său, SUA.
Dar Netanyahu, care a promis "victoria totală", a declarat că o operaţiune este necesară pentru a elimina patru batalioane de luptători Hamas cu baza acolo.
"Nu putem lăsa Hamas pe poziţii. Nu putem lăsa un sfert din batalioanele Hamas în Rafah şi să spunem, ei bine, este în regulă", a declarat el într-un interviu pentru CBS. "Dacă vom avea o înţelegere, [operaţiunea din Rafah] va fi oarecum întârziată. Dar se va întâmpla. Dacă nu avem un acord, o vom face oricum. Trebuie".
Aproximativ 130 de israelieni sunt ţinuţi ostatici în Gaza, deşi se crede că aproximativ un sfert dintre ei sunt morţi. Alţi peste 100 au fost eliberaţi în cadrul unui acord încheiat în noiembrie, în schimbul eliberării unor prizonieri palestinieni.
Atacurile israeliene s-au soldat cu 29.692 de decese în Gaza începând din octombrie, două treimi dintre victime fiind femei şi copii, şi cu 69.879 de răniţi, potrivit autorităţilor sanitare din administraţia condusă de Hamas.
Alte mii de cadavre neidentificate sunt blocate sub clădirile bombardate, iar atacurile intense continuă, cel puţin 86 de persoane fiind ucise începând de sâmbătă, au declarat duminică medicii.
Acest bilanţ nu face distincţie între civili şi combatanţi. Israelul a declarat că a ucis peste 10.000 de militanţi Hamas în Gaza, fără a furniza dovezi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.