O navă a marinei franceze a plecat luni din sud-estul Franţei pentru a se poziţiona în largul coastelor Libanului ca „măsură de precauţie” în cazul în care cetăţenii francezi ar trebui să fie evacuaţi, au anunţat forţele armate franceze. Washingtonul a luat o măsură similară. La rândul său, guvernul britanic a închiriat un zbor comercial pentru a ajuta britanicii şi persoanele aflate în grija lor să părăsească Libanul, în timp ce Berlinul a trimis o aeronavă militară la Beirut pentru evacuare. Toate aceste mişcări au loc în timp ce Israelul a autorizat „o nouă fază” a războiului său cu Hezbollahul şiit libanez şi a început o operaţiune terestră „limitată” în sudul Libanului.
Nava trimisă de Franţa, un transportor de elicoptere, va avea nevoie de „5 până la 6 zile” pentru a ajunge din portul Toulon, în zona din estul Mediteranei. Potrivit unei surse citate de AFP, nava este echipată cu elicoptere şi are un „grup de luptă la bord” care poate fi mobilizat în cazul evacuării cetăţenilor francezi, dacă se va decide acest lucru.
„Ne consolidăm resursele pentru a face faţă unei deteriorări a situaţiei”, a declarat pentru AFP un ofiţer superior din cadrul forţelor armate franceze, adăugând că în acest stadiu „nu se pune problema evacuării cetăţenilor francezi”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Oficialul nu a precizat numele navei.
Franţa dispune de trei portelicoptere - Mistral, Dixmude şi Tonnerre. Aceste nave cu o lungime de 199 de metri şi 21.500 de tone, care sunt un fel de „port plutitor”, sunt echipate inclusiv cu un spital mobil şi barje şi pot găzdui câteva sute de persoane în hangarele lor. În primăvară, Tonnerre a fost folosit pentru evacuarea francezilor din Haiti.
Aproximativ 23 000 de cetăţeni francezi sau franco-libanezi trăiesc în Liban. Ambasada Franţei a înfiinţat o unitate de intervenţie telefonică activă şapte zile din şapte, după cum a subliniat luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot, în timpul unei vizite la Beirut.
Israelul, care a informat luni Statele Unite că intenţionează să desfăşoare operaţiuni terestre „limitate” vizând Hezbollah în Liban, potrivit Departamentului de Stat american, a instituit o „zonă militară închisă” în jurul a trei localităţi din nordul Israelului, la frontiera cu Libanul, iar ulterior, în noaptea de luni spre marţi, a anunţat că operaţiunea terestră „limitată” a început în sudul Libanului.
Hezbollah, al cărui lider Hassan Nasrallah a fost ucis vineri într-un atac israelian, a promis luni să continue lupta împotriva statului israelian şi s-a declarat „pregătit” pentru o operaţiune terestră în sudul Libanului.
Washingtonul şi-a consolidat deja prezenţa militară în regiune, în special prin desfăşurarea portavionului Harry Truman.
Între timp, Germania, a trimis un avion militar A321 la Beirut pentru a evacua personalul „neesenţial” din ambasada sa, precum şi anumiţi cetăţeni consideraţi vulnerabili.
În faţa deteriorării situaţiei şi a suspendării de către numeroase companii aeriene a zborurilor către Beirut, Regatul Unit a anunţat luni că trimite 700 de militari în Cipru pentru a pregăti o eventuală evacuare a cetăţenilor săi din Liban. De asemenea, potrivit BBC, guvernul britanic a închiriat un zbor comercial pentru a ajuta britanicii şi persoanele aflate în grija lor să părăsească Libanul, a declarat ministrul de externe David Lammy. Cetăţenii britanici şi soţul/soţia sau partenerul acestora, precum şi copiii cu vârsta sub 18 ani sunt eligibili, persoanele vulnerabile având prioritate. Zborul este programat să plece din Beirut miercuri.
Guvernul britanic va plăti închierierea zborului, care va pleca de pe Aeroportul Internaţional Beirut-Rafic Hariri, dar cetăţenii britanici vor trebui să plătească o taxă de 350 de lire sterline pe loc. Persoanele aflate în întreţinere care nu sunt britanice şi care se îmbarcă la bordul zborului vor avea nevoie de viză, acordată pentru o perioadă de cel puţin şase luni, pentru a intra în Regatul Unit. Orice alte zboruri în zilele următoare vor depinde de cerere şi de situaţia securităţii la sol, a declarat Ministerul Afacerilor Externe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...