Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, şi-a anulat din motive de securitate o vizită programată pentru joi în Franţa, unde omologul său de la Paris lansează o coaliţie pentru a ajuta Ucraina cu artilerie, relatează Le Monde.
"Rustem Umerov ar fi trebuit să se alăture colegului său francez Sébastien Lecorne în timpul unei vizite la fabrica de tunuri Caesar, unde Franţa a anunţat anterior că va produce 78 de unităţi suplimentare pentru Ucraina", scrie publicaţia franceză.
Ministrul forţelor armate ale Franţei, Sébastien Lecornu, urma să anunţe joi, la Paris, crearea unei "coaliţii a artileriei", menită să consolideze capacităţile forţelor armate ale Ucrainei împotriva armatei ruse. Participarea ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, era aşteptată de mult timp, dar a fost amânată în ultimul moment din motive de securitate. În cele din urmă, el se va adresa la ceremonie prin videoconferinţă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Această coaliţie, condusă de Franţa şi Statele Unite, este creată în cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de Ramstein. Ea reuneşte peste cincizeci de ţări care sprijină Ucraina cu arme.
Scopul acestei coaliţii, la care participă 23 de ţări, este "de a uni eforturile pentru a ajuta Ucraina - pe termen scurt şi lung - să dispună de o forţă de artilerie adaptată la nevoile contraofensivei şi armatei sale de viitor", potrivit Ministerului francez al Apărării.
"Marea provocare pentru Ucraina este de a finaliza tranziţia de la echipamentele sovietice la cele occidentale", arată Stéphane Audrand, consultant internaţional în domeniul riscurilor. Armele care datează din epoca sovietică sunt adaptate la obuze de 152 de milimetri, în timp ce sistemele occidentale folosesc obuze de 155 de milimetri.
Pentru înarmarea tunurilor, Uniunea Europeană şi-a fixat ca obiectiv să furnizeze Ucrainei un milion de obuze până în primăvara anului 2024. Dar până în prezent au fost livrate doar 300.000 de bucăţi.
"Există în prezent 49 de astfel de arme (tunuri Caesar - n.r.) în Ucraina, care au dus la succese tactice. Iniţiativa noastră vizează producerea a 78 de tunuri Caesar în 2024, încurajându-i pe europeni şi pe aliaţii noştri să împartă factura", a declarat ministrul francez Sebastien Lecornu într-un interviu pentru Le Parisien. Pentru a da startul acestei iniţiative, "Ucraina tocmai a cumpărat şase tunuri Caesar cu fonduri proprii", a subliniat ministrul francez.
Arma amiral a artileriei franceze, tunul autopropulsat cu rază lungă de acţiune Caesar, costă între 3 şi 4 milioane de euro, a adăugat el, un cost pe care îl consideră "suportabil" pentru aliaţii Parisului într-un moment în care "logica vânzării de echipamente luate din stocurile armatei se apropie de sfârşit".
Sébastien Lecornu a mai spus că livrarea către Ucraina a celor 40 de rachete de croazieră Scalp suplimentare promise de preşedintele Emmanuel Macron va începe în curând şi va continua pe parcursul anului, conform unui calendar pe care nu a dorit să îl precizeze, scrie Le Monde.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.