Doi piloţi ai unui avion de vânătoare Rafale, un instructor şi elevul său, şi-au pierdut viaţa miercuri în urma unei coliziuni cu un alt Rafale în estul Franţei, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron la finalul unei vaste operaţiuni de căutare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Suntem întristaţi să aflăm de moartea căpitanului Sébastien Mabire şi a locotenentului Matthis Laurens într-un accident aerian în timpul unei misiuni de antrenament Rafale", a anunţat şeful statului pe X.

Acest accident rar s-a produs în Lorena, în cursul zilei de miercuri. Pilotul aflat la comenzile celui de-al doilea avion s-a ejectat nevătămat, dar a fost necesară desfăşurarea unei operaţiuni majore de căutare şi salvare pentru a găsi primul echipaj.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Avioanele, aparţinând bazei aeriene 113 de la Saint-Dizier (estul Franţei), s-au ciocnit "în timpul unei manevre de luptă", a precizat Ministerul francez al Apărării, adăugând că impactul s-a produs "la întoarcerea de la o misiune de realimentare în Germania".

Armata a precizat că cei trei piloţi implicaţi erau de naţionalitate franceză.

Rafale, care a intrat în serviciu în 2004 şi este construit de Dassault Aviation, este un avion multirol care reprezintă vârful de lance al exporturilor industriei franceze de apărare şi un concurent al avionului american F-35.

În afară de Franţa, alte şapte ţări au Rafale sau au semnat acorduri comerciale pentru achiziţionarea acestora: Egipt, Qatar, India, Grecia, Indonezia, Emiratele Arabe Unite şi Croaţia.

Cele două aeronave s-au prăbuşit în apropierea oraşului Colombey-les-Belles, în departamentul Meurthe-et-Moselle.

"Anchetele judiciare şi de siguranţă în curs vor determina cauzele acestui accident", a declarat Ministerul francez al Apărării.

Căutarea celui de-al doilea avion a mobilizat 200 de jandarmi şi peste 50 de pompieri, potrivit autorităţilor.

Primarul din Colombey-les-Belles, Benjamin Voinot, care a participat la căutări, a declarat pentru AFP că pilotul care a reuşit să se ejecteze a aterizat cu paraşuta în apropierea stadionului din localitatea sa. Carcasa avionului, încă fumegând, a fost găsită rapid într-o zonă împădurită.

Accidentele care implică Rafale sunt relativ rare. O aeronavă s-a prăbuşit în Correze (centrul Franţei) în 2007 iar pilotul a decedat. Alte două aeronave s-au ciocnit în apropiere de Perpignan (sud) în 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.