Oficiali guvernamentali francezi au acuzat Rusia de desfăşurarea unei campanii de manipulare online de lungă durată împotriva susţinătorilor occidentali ai Ucrainei, în perioada premergătoare celei de-a doua aniversări a invaziei militare a Moscovei în ţara vecină, potrivit AFP.
Oficialii ministerului francez de externe au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Rusia şi-a intensificat eforturile de manipulare a informaţiilor şi de răspândire a înşelăciunii, vizând aliaţii Kievului în Occident, inclusiv Polonia, Germania şi Franţa. Aceştia s-au referit la mesajele de pe platformele de socializare, cum ar fi X, fostul Twitter, şi de pe site-uri precum Sputnik, ca fiind "masive în amploare" şi "complexe în structură".
Scopul campaniei de dezinformare a Rusiei rămâne acelaşi, au declarat oficialii: Să amplifice succesul Rusiei în războiul din Ucraina, să justifice invazia sa, să discrediteze şi să diminueze rezistenţa militară a Ucrainei şi să submineze rezistenţa civililor în faţa atacurilor zilnice asupra oraşelor şi localităţilor, precum şi să fractureze sprijinul occidental pentru armata ucraineană şi să încetinească, dacă nu chiar să oprească aprovizionarea cu arme a Kievului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Oficialii spun că campania de dezinformare a Rusiei merge dincolo de războiul din Ucraina. Într-un an cu alegeri cu miză mare în Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite, oficialii francezi spun că Rusia lucrează pentru a deruta şi speria alegătorii, pentru a discredita unii candidaţi şi a-i susţine pe alţii şi pentru a perturba mega-evenimente sportive, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris şi Campionatul European de fotbal din Germania. Luna trecută, oficialii francezi din domeniul apărării au declarat că Franţa, un aliat ferm al Ucrainei, a fost ţinta unei campanii de dezinformare rusească după ce preşedintele Emmanuel Macron şi-a reafirmat sprijinul pentru Kiev.
Anul trecut, agenţia franceză responsabilă cu combaterea interferenţelor digitale străine, Viginum, a declarat că a monitorizat presupusa operaţiune încă de la scurt timp după ce Rusia şi-a invadat vecinul şi că Franţa a fost una dintre cele câteva ţări europene vizate. Aceasta a declarat că a urmărit campania până la persoane fizice, companii şi "entităţi de stat sau entităţi afiliate statului rus". Agenţia a detectat un site web în oglindă care îl imita pe cel al Ministerului francez de Externe şi a intervenit cu "măsuri de protecţie şi prevenire", a declarat Viginum într-un raport de anul trecut.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.