Liderul chinez Xi Jinping l-a salutat pe Henry Kissinger ca pe un "vechi prieten" în timpul unei întâlniri cu fostul secretar de stat american, în vârstă de 100 de ani, care se află la Beijing în această săptămână într-o vizită surpriză, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Xi Jinping l-a primit pe Kissinger la Casa pentru oaspeţi de stat Diaoyutai, un complex diplomatic din vestul Beijingului, unde Kissinger a fost primit şi în timpul primei sale vizite în China, în 1971. De atunci, Kissinger a vizitat China de peste 100 de ori, a precizat Xi în cadrul întâlnirii cu fostul diplomat de top al Americii.

În urmă cu mai bine de jumătate de secol, în iulie 1971, Kissinger era primul oficial american de rang înalt care vizita China comunistă. Întâlnirile sale secrete cu liderii chinezi au deschis atunci calea pentru călătoria de "spargere a gheţii" pe care preşedintele american de atunci, Richard Nixon, a făcut-o la Beijing în anul următor. În deceniile care au urmat, legăturile dintre SUA şi China au înflorit odată cu interdependenţa lor economică. Însă, în ultimii ani, relaţia dintre cele mai mari două economii ale lumii s-a deteriorat semnificativ.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pentru Xi Jinping, prezenţa lui Kissinger a fost o reamintire a unor vremuri mai puţin tensionate în relaţia bilaterală. "Nu ne uităm niciodată vechii noştri prieteni şi nu vom uita niciodată contribuţia dumneavoastră istorică la dezvoltarea relaţiilor dintre China şi SUA şi la consolidarea prieteniei dintre cele două popoare", i-a spus Xi lui Kissinger. "China şi Statele Unite se află din nou la răscruce de drumuri, iar cele două părţi trebuie să facă din nou o alegere", a mai spus el, îndemnându-l pe Kissinger şi pe americanii care gândesc la fel ca el să "continue să joace un rol constructiv pentru a readuce relaţiile dintre China şi SUA pe calea cea bună".

La rândul său, Kissinger a răspuns că este o "mare onoare" să viziteze China şi i-a mulţumit lui Xi pentru că a ales să se întâlnească cu el în aceeaşi clădire în care s-a întâlnit pentru prima dată cu liderii chinezi. "Relaţia dintre SUA şi China este de o importanţă vitală pentru pacea şi prosperitatea ambelor ţări şi a lumii", a declarat fostul secretar de stat, promiţând să facă eforturi pentru a spori înţelegerea reciprocă între cele două părţi, potrivit relatării televiziunii chineze de stat CCTV.

KISSINGER A FOST PRIMIT DE XI, JOHN KERRY - NU

Întâlnirea cu Xi Jinping a avut loc după ce Kissinger s-a întâlnit în prelabil cu diplomatul cu rangul cel mai înalt din China, Wang Yi, şi cu ministrul apărării, Li Shangfu, care se află sub incidenţa sancţiunilor SUA din 2018 din cauza achiziţiei de arme ruseşti de către China. Faptul că lui Kissinger i s-a acordat o audienţă cu liderul chinez Xi Jinping este un indiciu despre cât de bine este privit fostul diplomat american de conducerea Chinei, notează CNN.

Călătoria sa în China, care nu a fost anunţată în prealabil, s-a suprapus cu o altă vizită americană de profil înalt la Beijing, oficială, cea a lui a lui John Kerry, reprezentantul preşedintelui Joe Biden pentru schimbări climatice. SUA şi China au reluat astfel discuţiile despre climă, care au fost îngheţate timp de aproape un an.

În mod notabil, lui Kerry, care a fost şi el secretar de stat al SUA, nu i s-a acordat o întâlnire cu Xi Jinping, în ciuda faptului că este un membru în funcţie al actualei administraţii americane, iar o astfel de primire era anticipată de analişti, scrie CNN.

Vizita lui Kissinger, care a declarat că se află la Beijing "în calitate de prieten al Chinei", a urmat unei serii de deplasări în ultimele săptămâni ale unor oficiali ai cabinetului american, printre care secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul Trezoreriei Janet Yellen.

Blinken a fost singurul oficial american care a obţinut o întâlnire cu Xi.

Oficialii americani au subliniat că Kissinger acţionează în calitatea sa de cetăţean privat şi nu ca mesager al administraţiei Biden.

SEMNIFICAŢIILE VIZITEI LUI KISSINGER LA BEIJING

Întâlnirea lui Xi cu Kissinger este un alt semn că, pentru China, relaţiile neoficiale, de la om la om, devin mai importante decât cele oficiale în interacţiunile sale cu SUA, a declarat Suisheng Zhao, director al Centrului pentru cooperare China-SUA de la Universitatea din Denver. Zhao a descris această tendinţă ca fiind "o întoarcere la anii de dinainte de Nixon", înainte ca cele două ţări să stabilească legături diplomatice.

Luna trecută, Xi s-a întâlnit cu antreprenorul şi filantropul american Bill Gates. A fost prima sa întâlnire tete-a-tete anunţată cu o personalitate occidentală din domeniul afacerilor din ultimii ani. Xi l-a numit pe Gates un "vechi prieten" şi a subliniat că este "primul prieten american pe care l-a văzut în acest an".

Alfred Wu, profesor asociat la Şcoala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Naţională din Singapore, a declarat că întâlnirile lui Xi sunt alese în mod intenţionat pentru a trimite un semnal către lumea exterioară. "Mesajul este foarte clar: Xi Jinping vrea să se întâlnească cu oamenii pro-China, care sunt dispuşi să pledeze pro-China", a spus el. "Este o strategie tip divide et impera", adaugă politologul.

Wu a precizat că Xi a avut, de asemenea, o întâlnire surpriză şi cu fostul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte, luni, la Beijing, şi l-a lăudat pe Duterte pentru că a făcut o "alegere strategică" de a îmbunătăţi legăturile cu Beijingul atunci când era lider.

Dincolo de persoanele cu care Xi alege să se întâlnească, aranjamentul de la întâlniri este, de asemenea, un semn grăitor al relaţiilor, a subliniat Wu. În timpul întâlnirii sale cu Blinken din iunie, Xi a stat în capul unei mese la care restul celor două delegaţii, inclusiv Blinken, stăteau faţă în faţă de ambele părţi. Joi, Xi şi Kissinger au stat aşezaţi la acelaşi nivel, la o masă mică de ceai, într-un cadru mult mai cordial. „Cele două întâlniri sunt foarte diferite”, a spus Wu. „Chinezii sunt foarte pricepuţi în modelarea naraţiunii şi a opticii”, punctează profesorul din Singapore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.