Fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou a sosit luni într-o vizită de 12 zile în China - prima după peste 70 de ani a unui lider în funcţie sau fost lider al insulei revendicate de către Beijing -, o vizită pe care partidul aflat la putere la Taipei o consideră ”regretabilă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această vizită nu include întâlniri oficiale, a anunţat biroul lui Ma Ying-jeou, al cărui obiectiv este să le aducă un omagiu strămoşilor săi şi să discute cu tineri.

La plecare, de pe aeroportul din Taipei, fostul preşedinte taiwanez, în vârstă de 73 de ani, şi-a exprimat speranţa unei ”îmbunătăţiri a atomosferei în Strâmtoarea” Taiwan, prin ”interacţiuni entuziaste ale tinerilor, pentru ca pacea să poată veni mai repede şi mai devreme la noi”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ma Ying-jeou este unul dintre principalii lideri ai Kuomintang (KMT), care se află în prezewnt în opoziţie în Taiwan, şi care pledează în favoarea unei strângeri a legăturilor cu China, dar care neagă că susţine Beijingul.

El a fost primit pe aeroportul din Shanghai de către oficiali din cadrul Guvernului central şi municpalitate, potrivit agenţiei chineze de presă de stat China Nouă.

El efectiuează această vizită la o zi după ce Hondurasul a decis să-şi întrerupă relaţiile diplomatice cu Taiwanul, în favoarea Beijingului, care consideră insula drept parte integrantă a teritoriului chinez de recuperat într-o bună zi, cu forţa dacă e nevoie.

Partidul aflat la putere în Taiwan al preşedintei Tsai Ing-wen l-a acuzat pe Ma Ying-jeou de ”susţinere”, prin această vizită a politicii chineze împotriva Taiwanului.

”Trebuie să fim mai uniţi (...), dar este regretabil că KMT se aşează alături de comuniştii chinezi, iar fostul preşedinte Ma nu ţine cont de dezaprobarea opiniei publice a vizitelor în China în acest stadiu”, a denunţat într-un comunicat, luni, Partidul Democratic Progresist (DPP).

Taiwanul şi China s-au despărţit în 1949, în urma unui Război Civil în care Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a obţinut o victorie.

În alegerile prezidenţiale din Taiwan, prevăzute anul viitor, KMT urmează să înfrunte DPP.

În timpul preşedinţiei lui Ma Ying-jeou (2008-2016), relaţiile celor două maluri ale Strâmtorii s-au îmbunătăţit şi au culminat cu un summit cu Xi Jinping la Singapore în 2015.

În mandatul lui Tsai Ing-wen, Beijingul a crescut presiunea militară, economică şi diplomatică asupra Taiwanului şi a eliminat nouă dintre aliaţii Taiwanului, numai 13 state mai recunoscând în prezent insula pe plan diplomatic.

China şi Hondurasul au legat relaţii diplomatice oficiale duminică, după întreruperea relaţiilor cu Taiwanul, care se înscriu, acuză Taipeiul, ”într-o serie de coerciţii şi de intimidări ale Chinei”/.

Luni, pe aeroportul din Taipei, o mână de manifestanţi a protestat faţă de vizita în China a lui lui Ma Ying-jeou, pe care-l acuză de ”trădarea Taiwanului”.

Ministerul chinez de externe nu a comentat această vizită, care ”nu priveşte o problemă diplomatică”, potrivit unei purtătoare de cuvânt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.