Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiananmen şi a condus China într-o perioadă de bulversare profundă, din 1989 în 2003, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, anunţă presa oficială chineză, relatează BBC News şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jiang Zemin a încetat din viaţă miercuri după-amiza, potrivit agenţiei oficiale chjineză de presă China Nouă.

”Jiang Zemin a murit de leucemie şi din cauza cedării mai multor organe, la Shanghai, (mercuri) 30 noiembrie 2022, la ora (locală) 12.13 (ora Romîniei), la vârsta de 96 de ani”, anunţă China Nouă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă.

Moartea sa intervine în timp ce în China au loc cele mai ample proteste de după cele din Piaţa Tiananmen - reprimate în sânge - împotriva restricţiilor sanitare anticovid.

El a ajuns la putere după reprimarea în sânge a protestelor din Piaţa Tiananmen, care au condus la o izolare a Chinei pe scena internaţională.

Protestele din Piaţa Tiananmen au lansat o luptă aprigă pentru putere, la vârful Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), între reacţionari şi reformişti.

Jiang Zemin, considerat un birocrat mediocru, a fost promovat în funcţii importante şi a fost ales ca un lider de compromis, cu speranţa de a uni susţinătorii liniei dure şi elemente mai liberale.

Atunci când Jiang Zemin a fost desemnat în mod oficial, în 1989, de către fostul lider Deng Xiaoping, ca succesor, Chuna se afla abia la începutul modernizării sale economice.

Atunci când a plecat de la putere, în 2003, China intrase în OMC, obţinuse organizarea Jocurilor Olimpice (JO) la Beijing în 2008 şi era pe cale să devină o superputere.

Sub conducerea sa s-a forjat o economie formidabilă, comuniştii şi-au consolidat acapararea puterii, iar China s-a aşezat la masa marilor puteri.

El a prezidat retrocedrea paşnică de către regatul Unit a fostei colonii britanice Hong Kong, în 1997, şi intrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2001, care a operat conectarea econimiei chineze la economia mondială.

Însă el a lăsat reformele politice la o parte şi a fost criticat din cauza reprimării brutale a mişcării spirituale Falun Gong, în 1999, pe care a perceput-o ca pe o ameninţare la adresa Partidului Comunist Chinez.

Un fost primar şi preşedinte al Partidului Comunist Chinez la Shanghai, Jiang Zemin a continuat să exercite, împreună cu un cerc de lideri apropiaţi, o incluenţă asupra vieţii politice chineze, inclusiv după retragerea sa oficială, potrivit unor analişti.

El îi lasă în urmă pe soţia sa, Wang Yeping, şi doi fii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.