Fostul premier Édouard Balladur a fost inculpat, la 15 ani de la atentatul de la Karachi, de către Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), în urma unor suspiciuni potrivit cărora ar fi beneficiat de o finanţare ocultă în campania sa prezidenţială din 1995, prin comisioane provenind din contracte de înarmare, relatează AFP.
Audiat luni de Comisia de instrucţie a CJR, fostul rival al lui Jacques Chirac a fost inculpat pentru ”complicitate la abuz de bunuri sociale şi tăinuire”, potrivit unei surse apropiate anchetei, care a confirmat astfel o informaţie dezvăluit de revista Le Canard enchaîné.
Într-un comunicat transmis AFP, Édouard Balladur, în vârstă de 88 de ani, a anunţat că le-a ”cerut avocaţilor săi să conteste această decizie la Curtea de Casaţie”, apreciind că ea nu ”ţine cont de validarea contului de campanie de către Consiliul Constituţional, în octombrie 1995, şi nici de vechimea faptelor, vechi de 23 de ani”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La 8 mai 2002, o maşină-capcană care intra într-un autobuz ce transporta salariaţi ai Direcţiei Şantierelor Navale (DCN) exploda, la Karachi, omorând 15 persoane, inclusiv 11 angajaţi francezi, şi rănind alte 12 persoane. Toate lucrau la construcţia unuia dintre cele trei submarine Agosta, vândute în 1994 Pakistanului de către Franţa, în timpul Guvernului Balladur.
Ancheta teroristă - care privilegia la început pista Al-Qaida, după care a îndepărtat-o în 2009 - a condus la dezvăluirea unei presupuse finanţări oculte a campaniei lui Édouard Balladur în alegerile prezidenţiale din 1995.
O a doua anchetă a fost deschisă, atunci, cu privire la această parte financiară, în 2011, şi a fost încredinţată judecătorilor Renaud Van Ruymbeke şi Roger Le Loire.
În iunie 2014, CJR, singura instanţă abilitată să judece infracţiuni comise de membri ai Guvernului în exerciţiul funcţiuniii, a fost sesizată să ancheteze rolul jucat de Édouard Balladur şi ministrul său al Apărării de la acea vreme, François Léotard.
LEOTARD NU A FOST AUDIAT ÎNCĂ
”Acesta din urmă nu a fost, până în acest stadiu, audiat de CJR”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.
În contextul în care apărarea celor doi a încercat să beneficieze de presciere, CJR le-a invalidat demersul în septembrie, apreciind că termenul de prescriere nu a început să curgă în 1995, ci în 2006, data la care justiţia a luat la cunoştinţă raportul "Nautilus".
În acest document, un fost membru al serviciilor de informaţii apreciază că atentatul de la Karachi a fost decis ca măsură de retorsiune faţă de decizia noului preşedinte Jacques Chirac de a înceta plata unor comisioane către oficiali pakistanezi, în cadrul unor contracte de înarmare. Această notă evoca comisioane în vederea finanţării campaniei lui Édouard Balladur.
”Inculparea sa demonstrează pertinenţa acuzaţiilor pe care le-am formulat la vremea respectivă. Ne aflăm în prezenţa unui scandal de stat”, a reacţionat avocatul Olivier Morice al părţilor civile.
Însă, avocata Marie Dosé, care reprezintă două văduve şi cinci familii ale unor răniţi, consideră că lentoarea CJR ”pare o negare a justiţiei”. ”Renaud Van Ruymbeke şi Roger Le Loire i-au încredinţat toate elementele anchetei şi le-a luat trei ani să-l incupe pe domnul Balladur. Ea rămâne la înălţimea reputaţiei sale”, a deplâns avocata.
Renaud Van Ruymbeke şi Roger Le Loire au ajuns la convingerea că această campanie a lui Édouard Balladur a fost în parte finanţată de comisioane - ilegale - în marja contractului cu privire la submarinele Agosta şi vânzarea unor fregate Arabiei Saudite.
Potrivit anchetei lor, reţeaua ”K”, coordonată de către sauditul Ali Ben Moussalem, suspectat de finanţarea unor organizaţii teroriste, ar fi fost impusă la finalul procesului, cu scopul de a-i îmbogăţi pe membrii ei şi de a finanţa ilegal campania fostului premier.
Judecătorii şi-au pus întrebări cu privire la o sumă de 10,2 milioane de franci, în numerar, plătită în contul acestuia de campanie.
În 2014 ei au trimis în faţa unui tribunal corecţional şase protagonişti - inclusiv pe Nicolas Bazire, fostul director de campanie, Thierry Gaubert, pe atunci membru al Cabinetului ministrului Bugetului Nicolas Sarkozy,, şi pe intermediarul Ziad Takieddine.
Această trimitere în judecată, validată în apel în ianuarie, după doi ani de peripeţii judiciare, face în continuare obiectul unei acţiuni în casaţie, iar o problemă prioritară de constituţionalitate urmează să fie examinată în iunie, întârziind şi mai mult un proces.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.