Filipinele acuză duminică Paza de Coastă chineză de faptul că a încercat să blocheze o navă aparţinând Guvernului filipinez să aprovizioneze pescari, al doilea incident de acest fel în două săptămâni în apropierea unui atol, la Marea Chinei de Sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste incidente au avut loc în apropiere de atolul Scarborough, aflat sub controlul Chinei, a cărui suveranitate este revendicată atât de Beijing, cât şi de Manila.

O navă filipineză, BRP Datu Sanday, care aprovixiona cu carburant pescari în apropierea atolului, a fost ”hărţuită” de către o navă aparţinând Pazei de Coastă chineze şi de către alte trei nave chineze la 22 februarie, anunţă Paza de Coastă filipineză.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Trei dintre cele patru nave chineze s-au apropiat la mai puţin de 100 de metri  prova Datu Sanday, precizează ea în raportul incidentului, în care denunţă o bruiere a transponderelor navei şi alte ”manevre periculoase”.

”În pofida acestor manevre, căpitanul BRP Datu Sanday a dat dovadă de competenţe maritime excelente şi a reuşit să scape tentativelor de blocare”, declară un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă filipineze în probleme legate de Marea Chinei de Sud, Jay Tarriela.

Cu o săptămâna mai înainte, Paza de Coastă filipineză a anunţat că acest vapor a fost implicat într-o altercaţie asemănătoare în zonă.

Atolul Scarborough, un grup de recife şi roci, se află în centrul tensiunilor dintre cele două ţări după ce China a preluat controlul asupra acestuia, în 2012.

Beijingul desfăşoară de atunci patrule care, acuză Manila, ”hărţuiesc” nave filipineze şi împiedic pescari filipinezi să intre în laguna bogată în peşte.

Ziarul chinez Global Times scria sâmbătă pe reţele de socializare că Paza de Coastă chineză a respins Datu Sanday ”după ce nava a pătruns ilegal în ape adiacente Insulei chineze Huangyan”, numele chinez al atolului.

Atolul Scarborough se află la 240 de kilometri vest de principala insulă filipineză, Luzon, şi al aproape 900 de kilometri de cel mai apropiat punct al Chinei continentale, Hainan.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud.

Anul trecut, confruntări între China şi FIlipine privind recife revendicate de ambele ţări au condus la coliziuni, iar nave chineze au tras cu tunul cu apă în nave filipineze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.