Elveţia, ţară neutră, a depus o cerere de aderare la sistemul de apărare aeriană al Iniţiativei europene privind scutul aerian (ESSI), într-un moment de anxietate crescută privind securitatea din cauza războiului Rusiei din Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa, lansată de Germania în 2022, a fost susţinută în principal, dar nu exclusiv, de membrii NATO.

Şeful armamentului naţional elveţian, Urs Loher, a semnat luni o cerere de aderare, a anunţat marţi guvernul elveţian.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Iniţiativa vizează reducerea costurilor pentru ţările participante prin coordonarea achiziţiilor de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, cum ar fi sistemul de rachete Patriot. De asemenea, vizează să permită cooperarea în materie de formare, întreţinere şi logistică.

Conflictul din Ucraina a dus la intensificarea solicitărilor ca Elveţia să îşi modernizeze şi să cheltuiască mai mult pentru forţele sale armate, precum şi să condamne sincer acţiunile Rusiei.

Statele membre ESSI - între care România, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia şi Lituania - îşi pot exprima acum opiniile cu privire la cererea Elveţiei. În urma consultărilor, statele membre au la dispoziţie două luni pentru a-şi da acordul sau a-şi exprima rezervele cu privire la aderarea Elveţiei la program, a precizat guvernul de la Berna.

Elveţia a anunţat în aprilie că se va alătura ESSI.

CITEȘTE ȘI Germania uneşte 14 state membre NATO, inclusiv România, în cadrul European Sky Shield Initiative, în vederea achiziţionării în comun a unor materiale de apărare antiaeriană şi antirachetă, sisteme de tip Iris-T şi Patriot
CITEȘTE ȘI România achiziţionează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO / Costul, estimat la peste un miliard de euro, fără TVA

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.