Armata elveţiană a decis ca mii de recruţi să efectueze serviciul militar de acasă, cu scopul de a diminua riscul răspândirii covid-19 în cazărmi, relatează BFMTV.
”Este un lucru destul de nou”, recunoaşte un purtător de cuvânt al armatei elveţiene, Daniel Reist. ”Este soluţia ideală, care s-a impus”, subliniază el.
Considerată un pilon al naţiunii, armata elveţiană este organizată ca o miliţie. Ea are câteva mii de profesionişti, iar recruţii este necesar să efectueze un serviciu militar de cel puţin patru luni înainte să fie chemaţi anual să participe la sesiuni de antrenament de trei săptămâni.
Anul acesta, aproximativ 15.000 de tineri elveţieni şi elveţience urmează să-şi efectueze serviciul militar, denumit ”şcoala de recrutare”. Însă, în cazul unei eventuale contaminări masive cu covid-19 n rândul acestor tineri, armata se temea că nu ar avea capacitatea să le acorde îngrijiri.
Intrarea fizică în şcoala de recruţi a fost astfel ”eşalonată în vederea asigurării faptului că orice recrut al cărui test covid-19 este pozitiv poate fi îngrijit în mod optim şi se pot aplica adevcat măsuri de izolare şi carantină”, precizează într-un comunicat Departamentul federal al Apărării.
Un prim grup - de ”recruţi sanitari”, a căror mobilizare este considerată cea mai urgentă în vederea unei sprijiniri a trupelor mobilizate în spitale civile - urma să intre în cazarmă luni.
Însă, în cazul a aproximativ 5.000 dintre cei 15.000 de recruţi din acest an, trezirea la alarmă sau plantonul vor avea de aşteptat. Ei îşi încep formarea acasă, timp de trei săptămâni, după care urmează să intre în cazarmă.
Este vorba despre un fel de ”serviciu militar la distanţă” - cum îl numeşte cotidianul Le Temps, care titrează ironic ”Apariţia militarul de canapea”.
”Ei au primit toţi, săptămâna aceasta, programul de învăţământ. Sunt module (...) pe care este necesar să le efectueze la domiciliu. Este o muncă teoretică, în faţa ecranului” computerului, declară purtătorul de cuvânt.
Recruţii urmează să înveţe - despre arma lor, armele biologice şi chimice, regulamentele militare, protecţia sanitară - înainte de a purta uniforma militară.
”Le oferim posibilitatea să aleagă când vor să-şi facă lecţiile”, subliniază Daniel Reist. ”Pornim de la principiul că cineva care îşi face lecţiile în mod serios are nevoien de şase ore de muncă de la distanţă pe zi”, precizează el.
Prin intermediul unei aplicaţii speciale, sunt prevăzute, de asemenea, ”patru ore de antrenament sportiv pe săptămână”.
Aceste trei săptămâni vor fi considerate ”în întregime ca zide serviciu” militar şi vor fi remunerate prin solda pe care o primeşte un recrut în timpul şcolii.
Această inovaţie îi amuză pe unii. ”Când începe războiul de pe canapea?”, glumeşte un navigator pe Internet, într-o reacţie faţă de acest subiect, pe site-ul cotidianului francez Le Matin.
Alţii consideră că este o idee cam ”uşoară”, precum preşedintele Societăţii Elveţiene a Ofiţerilor, Stefan Holenstein.
”Îmi imaginez că trebuie să facem concesii neconvenţionale, dar sunt, cu toate acestea, sceptic. Serviciul militar are un caracter practic şi social şi nu poate fi înlocuit de e-learning", declară el pentru Le Temps.
El este îngrijorat totodată de lipsa controlului asupra activităţii ”teleserviciului militar”.
”Nu ne putem juca de-a poliţiştii acasă la 5.000 de tineri”, recunoaşte Daniel Reist, ”dar este clar că există anumite reguli”, iar ”sistemul observă dacă cineva nu este prezent”.
Viitorii comandanţi ai acestor recruţi, şefi de secţie şi de companie, urmează să-i contacteze printr-o "hotline", în cazul în care este necesar, dă asigurări purtătorul de cuvânt al armatei.
La sosirea lor în cazarmă, după cele trei săptămâni de formare acasă, cunoştinţele recruţilor urmează să fie testate.
”Cei care nu trec testele nu vor avea prea multe permsiuni”, avertizează el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...