Fostul preşedinte american Donald Trump şi fostul său avocat personal Rudy Giuliani au cerut, joi, unui judecător federal să respingă un proces în care sut acuzaţi de conspiraţie pentru incitarea la atacul mortal asupra Capitoliului, din 6 ianuarie, transmite CNBC.
Procesul, iniţiat de reprezentantul Bennie Thompson, democrat din Mississippi, şi alţi 10 democraţi din Camera Reprezentanţilor, îi acuză pe pârâţi că pe 6 ianuarie au încălcat Legea federală Ku Klux Klan, prin încurajarea unei mulţimi de susţinători ai lui Trump de a opri Congresul să confirme victoria în alegerile prezidenţiale a lui Joe Biden.
Propuneri separate de respingere a procesului au susţinut, joi, că remarcile lui Trump şi ale lui Giuliani la un miting anterior revoltei, organizat lângă Capitoliu, sunt protejate în temeiul primului amendament.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Trump a făcut presiuni, la acel eveniment, asupra parlamentarilor republicani - precum şi asupra vicepreşedintelui de atunci, Mike Pence, care prezida sesiunea comună - pentru a respinge rezultatele alegerilor în state-cheie. El şi-a încurajat susţinătorii să meargă la Capitoliu şi a spus mulţimii: ”Dacă nu veţi lupta ca naiba, nu veţi mai avea o ţară”.
Dar avocatul lui Trump, Jesse Binnall, a remarcat, în cererea sa de respingere a procesului, că Trump a mai spus audienţei ”să îşi facă auzite vocile în mod paşnic şi patriotic”.
Giuliani a cerut în timpul mitingului ”o judecată prin luptă”.
Dar avocatul fostului primar din New York a susţinut în moţiunea sa de a respinge procesul lui că ”niciun cititor sau ascultător rezonabil nu ar fi perceput discursul lui Giuliani ca pe o instrucţiune de a merge la Capitoliu, de a încălca violent perimetrul şi de a intra în clădirea Capitolului şi apoi de a teroriza violent Congresul să nu se angajeze în certificarea electorală.
Procesul numeşte, de asemenea, ca acuzaţi grupurile extremiste Oath Keepers, Proud Boys şi Warboys.
Oath Keepers a depus joi dimineaţă propria propunere de respingere a cazului, susţinând că parlamentarilor democraţi le lipseşte ”statutul” sau capacitatea de a da în judecată pe baza presupusului prejudiciu pe care l-au primit de către inculpaţi.
Mulţimea din 6 ianuarie a spulberat şirurile de ofiţeri de poliţie din afara Capitolului, iar sute de revoltaţi au intrat în clădire. Aceştia au atacat fizic oamenii legii, au spart geamurile, au intrat în birourile Congresului, au vandalizat terenul şi au furat bunuri. Invazia a forţat o sesiune comună a Congresului să-şi evacueze camerele şi să se ascundă pentru siguranţa lor, întrerupând temporar şedinţa parlamentarilor pentru confirmarea înfrângerii lui Trump faţă de Biden.
Procesul lui Thompson, depus la Tribunalul Districtual al SUA din Washington, în luna februarie, îi acuză pe Trump şi Giuliani că au lansat ”o campanie concertată de dezinformare a susţinătorilor şi a publicului, încurajând şi promovând intimidarea şi violenţa în sprijinul planului lor comun de promovare a realegerii inculpatului Trump, chiar şi după ce statele au certificat rezultatele alegerilor, arătând decisiv că a pierdut alegerile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.