Donald Trump a încercat să ademenească Londra cu un ”acord comercial foarte substanţial”, ”fenomenal”, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), adoptând un ton mai conciliant cu premierul Theresa May, departe de declaraţiile polemice de dinaintea vizitei de stat în Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miliardarul şi-a exprimat totodată bucuria faţă de faptul că nu a văzut proteste faţă de vizita sa, după care a precizat că a văzut unul ”foarte mic”.

”Erau fake news”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu Theresa May, ignorând pur şi simplu miile de manifestanţi care defilau în acel moment în centrul Londrei.

El a dat asigurări că totul este ”pe masă” în viitoarele negocieri, după Brexit, ale unui acord de liber-schimb între Statele Unite şi Regatul Unit.

Preşedintele s-a declarat de asemenea ”absolut sigur” de găsirea unui teren de acord cu Londra în privinţa producătorului chinez de echipamente în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, un subiect de tensiuni între cele două ţări, în contextul în care Washingtonul exercită presiuni asupra aliaţilor săi să excludă gigantul chinez din reţeaua 5G, de teama spionajului.

”Cred că vom avea un acord comercial foarte, foarte substanţial”, ”un acord foarte echilibrat”, declara Trump marţi dimineaţa, înainte să discute despre comerţ cu conducători de întreprinderi britanice şi americane în compania premierului conservator.

May a estimat că există ”enorme oportunităţi de a profita împreună”.

Cei doi lideri s-au întâlnit apoi la Downing Street, în vederea unor discuţii mai ample, în timp ce, la câţiva paşi depărtare, mii de persoane îşi manifestau în mod zgomotos opoziţia - defilând de la Trafalgar Square către Parlament - faţă de vizita de stat a preşedintelui american, mai puţin numeroase însă decât la vizita lui Trump din iulie 2018. Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn intenţiona să se adreseze manifestanţilor marţi seara.

”Misoginia sa, negarea sa a modificărilor climatice... Trump se înşală în toate privinţele”, a declarat AFP unul dintre manifestanţi, Steve Gary, în vârstă de 53 de ani.

Activişti anti-Trump au defilat cu o statuie a preşedintelui aşezat pe un vas de WC, cu telefonul mobil în mână, în timp ce un balon care-l caturizează în postura de bebeluş furibund plana în apropierea Parlamentului britanic.

Deja folosit la ultima sa vizită, în iulie 2018, acest balon face oficiul de ”mascotă” a celor care denunţă ”politica plină de ură şi care creează clivaje a lui Trump”, a declarat pentru AFP Leo Murray, un activist în domeniul mediului.

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, care a boicotat banchetul oficial dat de regină în onoarea preşedintelui american luni seara, a participat la această manifestaţie anti-Trump, la care s-a adresat mulţimii.

Preşedintele american a dezvăluit în faţa presei că a refuzat să îl întâlnească pe liderul opoziţiei, pe care l-a catalogat drept o ”forţă negativă”.

”MAI BUNĂ CA MINE”

Un premier aflat pe picior de plecare s-a întâlnit cu Donald Trump, în contextul în care Theresa May pleacă oficial din funcţie vineri, după ce a eşuat să pună în aplicare ieşirea din UE, amânată până cel mai târziu la 31 octombrie. Ea urmează să asigure, însă, tranziţia până când un nou şef de Guvern este ales de Partidul Conservator, până la 20 iulie.

”Nu-ţi ştiu exact calendarul, dar rămâi pe baricade, să facem acest acord”, i-a spus Donald Trump Theresei May în glumă.

Cu toate că i-a denunţat chiar înainte să sosească la Londra felul în care a gestionat Brexitul, în interviuri acordate presei britanice, Trump a avut de această dată curtoazia să o felicite pentru ”treaba fantastică”.

El a dat asigurări, în faţa presei, că ea este ”probabil o negociatoare mai bună ca mine”.

Loial lui însuşi, furtunosul preşedinte - un susţinător al Brexitului - nu a ezitat să-şi dea cu părerea în acest dosar cu puţin înainte de a sosi, luni, la Londra, recomandând Regatului Unit să iasă din clubul european fără acord şi fără să plătească un sfanţ, un scenariu căruia May i s-a opus dintotdeauna.

El a apreciat, de asemenea, în tablodul The Sun, că Boris Johnson, un fost ministru de Externe al lui May şi unul dintre cei 12 candidaţi la succesiunea sa, ar fi un premier ”excelent”.

Boris Johnson a discutat timp de aproximativ 20 de minute cu Donald Trump la telefon, însă a refuzat să se întâlnească faţă în faţă, din cauza unui program încărcat, a declarat anturajul deputatului conservator pentru AFP.

Potrivit agenţiei britanice de presă Press Association (PA), preşedintele american urmează, în schimb, să se întâlnească cu ministrul Mediului Michael Gove - unul dintre rivalii lui Johnson.

Întrebat de presă dacă se va întâlni cu Gove, preşedintele american nu a confirmat şi nici nu a dezminţit.

PRIETENIE ETERNĂ

Vizita de trei zile a preşedintelui american a început luni, într-un mod mai puţin diplomatic, Trump catalogându-l drept un ”ratat total” pe primarul Londrei, care a denunţat onorurile acordate şefului statului american.

Acest atac a fost condamnat de liderul Partidului Laburist (Labour).

”Sunt foarte dezamăgit, mai ales astăzi, în această minunată sărbătoare a Eid al-Fitr, că primarul nostru al Londrei Sadiq Khan a fost atacat aşa cum a fost atacat”, a declarat Corbyn în faţa mulţimii manifestanţilor anti-Trump.

Imprevizibilul preşedinte a fost primit luni - împreună cu Prima Doamnă Melania Trump şi cei patru copii adulţi ai săi şi partenerii lor -, cu mare pompă, de către regina Elizabeth a II-a la Palatul Buckingham, după care a luat ceaiul cu prinţul Charles şi soţia sa Camilla, iar apoi a participat la un banchet oficial, boicotat de mai multe persoanlităţi politice, între care şi preşedintele Camerei Comunelor John Bercow.

La acest banchet, Trump a lăudat ”prietenia eternă dintre popoarele noastre” şi a salutat o domnie ”cu adevărat remarcabilă” a reginei Elizaberth a II-a, încoronată în 1953.

Suverana britanică a evocat, la rândul său, importanţa instituţiilor internaţionale înfiinţate după al Doilea Război Mondial ”pentru ca ororile conflictului să nu se mai repete”, o critică abia voalată la adresa unui preşedinte care critică în mod deschis aceste instanţe.

Trump participă marţi la o cină la reşedinţa ambasadorului american, la care sunt invitaţi prinţul Charles şi soţia sa Camilla.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.