Doi cetăţeni moldoveni au fost inculpaţi şi încarceraţi sâmbătă la Paris, fiind suspectaţi că au inscripţionat pe faţada sediului cotidianului Le Figaro desene şablon reprezentând şase sicrie, însoţite o referire la Ucraina, a anunţat o sursă judiciară citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cele două persoane au fost inculpate pentru vandalizare şi participare la o acţiune de demoralizare a armatei în vederea prejudicierii apărării naţionale pe timp de pace", a precizat sursa judiciară.

Aceste infracţiuni au fost reţinute de Parchetul din Paris cu ocazia deschiderii unei anchete judiciare. Iniţial, ancheta fusese deschisă pentru prejudicii aduse în grup şi pentru asociere infracţională.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Ei au fost plasaţi în arest preventiv", a adăugat sursa citată.

Cei doi bărbaţi, posesori de paşapoarte moldoveneşti, au fost arestaţi joi seara. Ei sunt suspectaţi că au pulverizat vopsea roţie peste şase şabloane care reprezentau sicrie plus inscripţia, în engleză, "Opriţi moartea acum! Mriya, Ucraina" pe faţada sediului cotidianului Le Figaro. În ucraineană, "mriya" înseamnă "vis".

Şase imagini identice au fost găsite joi dimineaţă şi pe faţada sediului Agenţiei France-Presse (AFP) din Paris, nu departe de sediul Le Figaro.

Potrivit primelor lor declaraţii, relatate de o sursă apropiată dosarului, cei doi moldoveni au afirmat că au fost plătiţi cu 100 de euro pentru a realiza aceste desene.

În plus, o anchetă separată pentru daune colective şi asociere infracţională a fost preluată de poliţia teritorială după descoperirea, marţi, a unor desene tot cu şablon şi vopsea neagră reprezentând avioane Mirage în formă de sicrie. Desenele, însoţite de cuvintele "Des Mirage pour l'Ukraine" ("Miraje pentru Ucraina"), au fost inscripţionate pe faţade din trei arondismente din Paris.

Inscripţii similare fuseseră deja descoperite lunea trecută pe zidurile sediului central al AFP.

Aceste inscripţii se fac ecoul altor cazuri similare recente legate de războiul din Ucraina şi de cel dintre Hamas şi Israel în care au fost implicaţi tot cetăţeni din Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI Trei cetăţeni moldoveni au fost arestaţi în Franţa sub suspiciunea că au marcat pe ziduri şabloane reprezentând sicrie însoţite de cuvintele „soldaţi francezi în Ucraina”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.