Premierul britanic Theresa May nu a reuşit să obţină majoritatea în alegerile naţionale de vineri, ceea ce îi pune sub semnul întrebării viitorul ca lider al Partidului Conservator, relatează Reuters. Surse apropiate şefei Guvernului au sugerat că aceasta nu va demisiona, dar analiştii amintesc că şi predecesorul său, David Cameron, a dat asigurări similare înainte de referendumul pentru Brexit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reuters prezintă o lista cu politicieni care ar putea să o înlocuiască pe May în funcţia de prim-ministru.

DAVID DAVIS, 68 de ani

Davis, salvat din “sălbăticia” politică de May pentru a conduce politica de Brexit a Marii Britanii, a mai candidat de două ori la conducerea Partidului Conservator. Un eurosceptic vechi, el este considerat un politician cu experienţă care şi-a folosit timpul în care nu a făcut parte din Guvern pentru a face campanie împotriva eroziunii libertăţilor civile.

PHILIP HAMMOND, 61 de ani

Membru nelipsit al ultimelor guverne conservatoare, Hammond a devenit ministru de Finanţe al lui May în 2016. Dacă May ar fi obţinut o majoritate clară, presa locală sugerează că ar fi putut fi demis, pentru că a intrat în conflict cu mai mulţi dintre consilierii acesteia şi cu alţi miniştri, după ce a pledat pentru o abordare mai blândă a Brexit, pentru a proteja industria financiară.

AMBER RUDD, 53 de ani

Rudd a fost promovată pentru a conduce Ministerul de Interne, după ce May a devenit premier anul trecut. Ea este considerată un aliat apropiat al lui May şi a fost folosită în campania electorală drept purtătoare de cuvânt, inclusiv la o dezbatere televizată la care May a refuzat să participe.

Rudd a condus răspunsul Marii Britanii la cele trei atentate teroriste de anul acesta.

BORIS JOHNSON, 52 de ani

Johnson este una dintre figurile cele mai cunoscute din politica britanică – pe de o parte datorită părului, iar pe de alta datorită modului colorat în care îşi exprimă opiniile – atribute care l-au făcut un atu crucial în campania pentru Brexit de dinainte de referendumul de anul trecut.

Fost primar al Londrei, fost jurnalist şi actual ministru de Externe, Johnson era favorit pentru a-l înlocui pe David Cameron, după referendum. El a decis, însă, să nu intre în cursă, pentru a-i lăsa cale liberă aliatului său Michael Gove.

LIAM FOX, 55 de ani

Fox a candidat la conducerea Partidului Conservator în 2005 şi în 2016. El a fost numit secretar al Apărării în 2010, dar a fost obligat să demisioneze un an mai târziu, după ce i-a oferit acces neautorizat la reuniuni ministeriale unui consilier. Un eurosceptic cunoscut, el a fost reabilitat de May, care i-a încredinţat sarcina de a conduce eforturile Marii Britanii pentru nou relaţii comericale după Brexit.

NICKY MORGAN, 44 de ani

Morgan a fost unul dintre puţinii conservatori care s-au opus viziunii lui May asupra Brexit, pledând pentru rămânerea Regatului Unit în piaţa unică europeană. Ea a avut mai multe roluri ministeriale, inclusiv de ministru al Educaţiei. Morgan a fost considerată un posibil succesor al lui David Cameron în 2016, dar a sfârşit prin a-l susţine pe Michael Gove.

MICHAEL GOVE, 49 de ani

Unul dintre liderii campaniei pentru Brexit înainte de referendumul de anul trecut, Gove nu a reuşit să obţină conducerea Partidului Conservator în 2016, când decizia de a-l abandona pe Boris Johnson şi a câştiga el a fost considerată drept trădătoare de unii aleşi.

El a condus reforme profunde ale departamentelor Educaţiei şi Justiţiei în timpul mandatului lui Cameron, dar nu a primit niciun rol important în Guvernul May. Fost jurnalist, el l-a intervievat pe Donald Trump cu câteva zile înainte de învestirea acestuia la Casa Albă.

PRITI PATEL, 45 de ani

Patel a făcut parte din campania pentru ieşirea Londrei din UE şi a avut mai multe funcţii ministeriale de când a fost aleasă în Parlament, în 2010. Ea a lucrat în Ministerul de Finanţe şi, mai recent ca membru de cabinet, conducând Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.