Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzări potenţiale de arme către Israel, în valoare totală de aproximativ 20 de miliarde de dolari, inclusiv o vânzare anticipată de până la 50 de avioane de luptă F-15 în valoare de peste 18 miliarde de dolari, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânzarea de F-15 este considerată a fi cel mai mare pachet de arme pentru Israel şi a fost anunţată alături de vânzări potenţiale aprobate de vehicule tactice medii, rachete aer-aer cu rază medie de acţiune, cartuşe pentru mortiere cu explozibil ridicat şi cartuşe pentru tancuri. Notificarea privind aprobarea de către Departamentul de Stat a acestor vânzări a ajuns marţi la Congres, se arată în comunicatele de presă ale Agenţiei de Cooperare pentru Securitate şi Apărare.

Vânzările de arme trebuie să fie aprobate de Congres. În majoritatea cazurilor, administraţia informează în mod oficial Congresul cu privire la intenţiile de vânzare de arme după discuţii informale cu şefii comisiilor pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor şi pentru relaţii externe din Senat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Odată ce vânzările sunt notificate oficial, aşa cum s-a întâmplat marţi, parlamentarii au la dispoziţie 30 de zile pentru a le bloca. Ei pot face acest lucru prin adoptarea unei rezoluţii comune de dezaprobare.

Livrările de echipamente nu vor începe decât peste câţiva ani. Avioanele, de exemplu, nu ar trebui să fie livrate până în 2029. Doi democraţi cheie din Congres şi-au dat acordul pentru vânzarea semnificativă de F-15 în iunie.

CNN a relatat vineri că Departamentul de Stat a notificat legislatorii că va oferi 3,5 miliarde de dolari Israelului pentru a cumpăra arme şi echipamente militare americane.

Deşi armele nu vor fi livrate decât peste câţiva ani, vânzarea este totuşi de natură să provoace proteste din partea criticilor politicilor administraţiei Biden privind războiul din Gaza. Guvernul SUA a fost supus unei examinări atente pentru ceea ce unii consideră a fi eşecul de a exercita presiuni asupra Israelului cu privire la continuarea războiului, care a ucis zeci de mii de persoane în enclava palestiniană.

Anunţul vânzărilor vine în contextul în care tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut semnificativ, regiunea pregătindu-se pentru posibile represalii iraniene împotriva Israelului după uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran luna trecută. Israelul nu a comentat uciderea.

De asemenea, aceasta are loc înainte de reluarea aşteptată a negocierilor de încetare a focului la sfârşitul acestei săptămâni şi la doar câteva zile după ce un atac israelian asupra unei moschei şi a unei şcoli din Gaza a ucis cel puţin 93 de persoane.

Ministerul Sănătăţii din Gaza estimează că aproape 40.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul dintre Israel şi Hamas. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că aproape 2 milioane de oameni au fost strămutaţi.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a mulţumit marţi secretarului apărării, Lloyd Austin, şi secretarului de stat, Antony Blinken, într-o postare pe X, pentru "avansarea iniţiativelor critice de consolidare a forţelor care ajută Israelul să-şi dezvolte şi să-şi menţină avantajul militar calitativ în regiune".

"Pe măsură ce luptăm pentru apărarea Israelului pe 7 fronturi diferite, mesajul dumneavoastră de sprijin şi angajamentul faţă de securitatea Israelului sunt clare", a spus el.

În total, vânzările aprobate anunţate marţi au inclus până la 50 de avioane de luptă multirol F-15IA şi kituri de modificare pentru actualizarea la mijlocul ciclului de viaţă a avioanelor de luptă şi alte echipamente conexe, în valoare de 18,82 miliarde de dolari; 30 de rachete aer-aer avansate cu rază medie de acţiune AIM-120C-8 (AMRAAM) şi o secţiune de ghidare AMRAAM pentru o sumă estimată la 102. 5 milioane de dolari; 32.739 de cartuşe pentru tancuri de 120 mm şi alte echipamente în valoare estimată de 774,1 milioane de dolari; 50 000 de cartuşe pentru mortiere cu exploziv puternic şi echipamente conexe în valoare estimată de 61,1 milioane de dolari şi un număr neclar de camioane de marfă de 8 tone modificate din familia de vehicule tactice medii şi echipamente conexe în valoare estimată de 583,1 milioane de dolari.

În comunicatele DSCA referitoare la echipamente se afirmă că acestea vor ajuta Israelul să "facă faţă ameninţărilor actuale şi viitoare ale inamicului" şi "să servească drept factor de descurajare a ameninţărilor regionale".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.