Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri, că implicarea sa în soluţionarea cazului lui Julian Assange a fost limitată, dar un purtător de cuvânt al Departamentului a reiterat poziţia americană potrivit căreia acţiunile fondatorului WikiLeaks au pus vieţi în pericol, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a fost rugat de reporteri, în cadrul unei conferinţe de presă de miercuri, să dea exemple de prejudicii cauzate de publicaţiile WikiLeaks, dar nu a oferit niciunul.

Assange a aterizat miercuri în Australia, unde a fost întâmpinat cu extaz, după ce a pledat vinovat pentru încălcarea legislaţiei americane privind spionajul, într-un acord care îl eliberează după o luptă juridică de 14 ani.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Judecătoarea Ramona V. Manglona de pe teritoriul american Saipan a acceptat miercuri pledoaria de vinovăţie a lui Assange. El a fost de acord să pledeze vinovat pentru o singură acuzaţie penală, conform documentelor depuse la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Insulele Mariane de Nord.

În timp ce Washingtonul a calificat deseori acţiunile lui Assange drept nesăbuite şi a susţinut că acestea au pus agenţii săi în pericol, judecătorul a remarcat miercuri că Statele Unite nu au putut identifica nicio victimă personală a acestora.

Susţinătorii lui Assange spun că acesta este un erou care a fost victimizat pentru că a expus neregulile şi presupusele crime de război ale Statelor Unite, inclusiv în conflictele din Afganistan şi Irak, în publicaţiile de documente din 2010.

"Departamentul de Stat a depus o muncă extraordinară atunci când am aflat că aceste telegrame urmau să fie publicate pentru a scoate oamenii din calea pericolului ... şi pentru a lua măsuri astfel încât oamenii care ar fi puşi în pericol să fie puşi în afara pericolului", a declarat purtătorul de cuvânt.

Departamentul de Stat a declarat că Departamentul de Justiţie al SUA a acţionat independent în acest caz şi nu s-a confruntat cu interferenţe din partea altor agenţii.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că a existat recent o coordonare limitată între Departamentul de Stat şi guvernul australian în legătură cu acest caz.

Australia a pledat pentru eliberarea lui Assange, cetăţean australian.

"Avem un Departament de Justiţie independent", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. "În ultimele zile a existat un mic rol de coordonare între ambasada noastră şi guvernul australian".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.