Reprezentantele israeliană şi palestiniană la ONU s-au acuzat reciproc, luni, în Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, de ”genocid” în Războiul din Fâşia Gaza, înaintea marcării a 75 de ani de la adoptarea Convenţiei prevenirii şi reprimării crimei genocidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Atacurile (comise de către) Hamas la 7 octombrie au fost motivate de o ideologie genocidară”, a acuzat Yeela Cytrin, o consilieră juridică a Misiunii israeliene la Geneva, în faţa diplomaţilor reuniţi la sediul european al ONU.

Reprezentanta palestiniană Dima Asfour a apreciat că ”catastrofa de origine umană” rezultată în urma bombardării masive şi ofensivei terestre a armatei israeliene în Fâşia Gaza constituie ”un caz de genocid ca la carte”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

75 DE ANI

Războiul din Fâşia Gaza al Israelului împotriva Hamasului a fost evocat în numeroase rânduri în cadrul unui eveniment organizat de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului în preambulul marcării a 75 de ani de la adoptatrea Convenţiei prevenirii şi reprimării crimei genocidului.

Convenţia, adoptată la 9 decembrie 1948 de către Adunarea Generală a ONU, a fost primul tratat consacrat drepturilor omului din istoria ONU, înaintea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Ea a fost adoptată după al Doilea Război Mondial, sublinia ororile Holocaustului şi subliniază obligaţia împiedicării şi pedepsirii unor asemenea acte de genocid.

”ERADICAREA POPORULUI EVREU”

Cu toate acestea, ”după 75 de ani, evreii sunt în continuare ţinta unor atacuri şi resimt în continuare violenţa antisemitismului şi urii împotriva evreilor”, a acuzat Yeela Cytrin.

”Hamasul şi susţinătorii săi au încurajat eradicarea poporului evreu, pe reţele de socializare, de ani de zile”, a declarat ea.

”Înainte ca cadavrele victimelor de la 7 octombrie să se răcească, antisemitismul a explodat atât offline, cât şi online”, a continuat ea.

Iar mulţi au recurs la tactica de a-i ”face încă o dată responsabili pe evrei de propriul masacru şi de a încerca să-i protejeze şi apere pe autorii masacrelor” ale căror victime sunt evreii, a adăugat ea.

”Mulţi alţii încearcă să rămână tăcuţi şi indiferenţi”, a deplâns Yeela Cytrin.

”Ce am învăţat în aceşti 75 de ani?”, a tunat ea.

”SEMNE PREMERGĂTOARE”

Guvernul israelian a anunţat că vrea să ”aneantizeze” Hamasul, după atacul mişcării islamiste palestiniene de la 7 octombrie în Israel, sldat cu 1.200 de morţi, în principal civili. Hamasul a luat atunci 240 de ostatici.

Israel a trecut la represalii prin bombadamente masive şi o ofensivă terestră, soldate cu peste 15.500 de morţi în Fâşia Gaza - 70% copii şi femei -, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Reprezentantul Iranului a declarat că Israelul este autorul unui ”genocid oribil” al palestinienilor, iar reprezentanţi ai altor ţări musulmane i-au acuzat pe liderii israelieni de ”incitare la genocid”.

”Semne premergătoare ale genocidului trebuie să ne îndemne să acţionăm”, a declarat Dima Asour referindu-se la Convenţia genocidului.

Însă, ”în cursul ultimelor opt săptămâni, după ce a difuzat în mod public apluri genocidare, Israelul a început să lanseze asupra (Fâşiei) gaza tone de explizivi cu o putere de distrugere uriaşă”, a acuzat palestiniana.

EŞECUL SISTEMULUI INTERNAŢIONAL

Ea a reluat acuzaţii ale unui grup de experţi independenţi ONU care au deplâns, în noiembrie, ”eşecul sistemului internaţional de a mobiliza în vederea prevenirii unui genocid”.

Dima Asour a denunţat ”o vastă campanie de reprimare digitală care conţine dezinformare, cenzură, hărţuire online şi interzicerea” unor reţele de socializare, menită în opinia sa să reducă la tăcere vocile palestiniene.

Ea a îndemnat ”întreprinderile tehnologice şi reţele de socializare să ia imediat măsuri pentru a-şi proteja utilizatorii de prejudecăţi online în lumina genocidului care se desfăşoară în Palesrina”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.