Dalai Lama, liderul spiritual tibetan, şi-a cerut scuze luni unui băieţel pentru că i-a spus, în urmă cu câteva săptămâni, în timpul unei audienţe, să-i "sugă limba", înregistrarea video cu acest moment devenind virală pe reţelele sociale şi stârnind controverse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sanctitatea Sa doreşte să îşi ceară scuze băiatului şi familiei sale, precum şi numeroşilor săi prieteni din întreaga lume, pentru orice durere pe care cuvintele sale ar fi putut să o provoace", se arată într-un comunicat postat pe contul său oficial de Twitter.

"Sanctitatea Sa tachinează adesea oamenii pe care îi întâlneşte într-un mod inocent şi jucăuş, chiar şi în public şi în faţa camerelor de luat vederi. El regretă acest incident", transmite Dalai Lama.

Într-o înregistrare video a incidentului care a devenit virală, Dalai Lama, în vârstă de 87 de ani, scoate limba la copilul evident nedumerit, imediat după ce îl întrebase: "Poţi să-mi sugi limba?". Momentul a stârnit râsetele celor prezenţi.

Videoclipul a fost filmat la 28 februarie, în timpul unei audienţe a lui Dalai Lama în McLeod Ganj, o suburbie a oraşului Dharamsala din nordul Indiei, unde Dalai Lama trăieşte în exil din 1959, după eşecul revoltei tibetane împotriva dominaţiei chineze.

Unii utilizatori de internet au descris atitudinea sa ca fiind "dezgustătoare" şi "absolut nesănătoasă".

UN GEST CULTURAL?

În videoclipul care a circulat online, băiatul îl întreabă pe Dalai Lama dacă îl poate îmbrăţişa. Liderul îi face semn spre obraz, spunând "mai întâi aici", iar băiatul îl sărută pe obraz şi îl îmbrăţişează. Apoi, în timp ce îl ţine de mână pe băiat, Dalai Lama face un gest către buze şi spune: "Cred că şi aici" şi îl sărută pe băiat pe buze. Liderul tibetan îşi atinge apoi fruntea de cea a băiatului, apoi scoate limba, spunând: "Şi suge-mi limba". În timp ce unii oameni râd, băiatul scoate limba înainte de a o retrage puţin, la fel ca Dalai Lama. Apoi au loc mai multe îmbrăţişări, în timp ce liderul spiritual îi vorbeşte băiatului, spunându-i să ia aminte la "fiinţele umane bune care creează pace şi fericire".

Scoaterea limbii poate fi o formă de salut în Tibet, precizează BBC.

Ca răspuns la acest incident, Haq, Centrul pentru Drepturile Copilului, un grup proeminent cu sediul în New Delhi, a declarat pentru CNN că respinge şi condamnă "orice formă de abuz" asupra copiilor. "Unele ştiri invocă arătarea limbii ca făcând parte din cultura tibetană, dar acest videoclip nu este cu siguranţă despre nicio expresie culturală şi chiar dacă este, astfel de expresii culturale nu sunt acceptabile" - precizează organizaţia.

Nu este pentru prima dată când Dalai Lama îşi cere scuze pentru gafele făcute. În 2019, Dalai Lama şi-a cerut scuze pentru că a spus că, dacă ar fi să-i succeadă o femeie, aceasta ar trebui să fie "atractivă". Şi aceste comentarii, făcute în cadrul unui interviu acordat BBC, au stârnit controverse.

Dalai Lama este simbolul mişcării pentru autonomie din Tibet, dar profilul internaţional de care s-a bucurat atunci când a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1989 s-a diminuat, iar valul de invitaţii pe care le primea din partea liderilor şi celebrităţilor din întreaga lume s-a redus considerabil, menţionează AFP.

Actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, este cea mai cunoscută figură budistă în viaţă din lume. Principal lider spiritual al budismului tibetan, Dalai Lama este venerat de milioane de oameni ca fiind reîncarnarea celor 13 predecesori ai săi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.