Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat să se pronunţe în problema imunităţii penale invocată de către Donald Trump - în calitate de fost preşedinte - şi să o examineze în aprilie, cu doar câteva luni înaintea alegerilor rezidenţiale americane, prevăzute la 5 noiembrie, şi să se pronunţe astfel cu privire la faptul dacă miliardarul poate fi inculpat penal din cauză că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marele favorit în alegerile primare republicane - vizat în patru procese penale - încearcă să-şi multiplice recursurile în justiţie cu scopul de a amâna cât mai mult posibil hotărârile în aceste procese, după alegerile prezidenţiale.

O Curte de Apel federală a respins - la 6 februarie - imunitatea penală invocată de către fostul preşedinte respublican, deschizând astfel calea unui proces la Washington cu privire la tentativă ilegală de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2020.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

CALENDAR ACCELERAT

Toate acetele de procedură în acest dosar au fost suspendate din cauza apelului, ceea ce a determinat-o pe judecătoarea Tanya Chutkan, care judecă dosarul, să anunţe amânarea procesului, prevăzut iniţial începând de la 4 martie.

Donald Trump a cerut - la 12 februarie - Curţii Suprmee să suspende intrarea în vigoare a hotărârii din apel, care ar fi permis stabilirea unei noi date în vederea începerii procesului.

Procurorul special Jack Smith, care instruieşte dosarul, a cerut, din contră, Curţii Supreme, să respingă această cerere de suspendare.

El a recomandat Curţii să nu se sesizeze în dosar, iar în cazul în care o face să stabilească un calendar accelerat, în cazul unei confirmări a respingerii iminităţii penale a lui Donald Trump, pentru ca ”procesul să poată avea loc cu o întârziere suplimentară mică”.

”FOSTUL PREŞEDINTE TRUM A DEVENIT CETĂŢEANUL TRUMP”

În hotărârea de miercuri, Curtea Siupemă îi dă în parte satisfacţie lui Donald Trump, prin faptul că nu permite intrarea în vigoare a hotărârii Curţii de Apel până când nu se pronunţă asupra acesteia.

Prin programarea dezbaterilor în ”săptămâna lui 22 aprilie”, Curtea Supremă dă în schimb dreptate cererii unui termen scurt al procurorului special.

În argumentele sale scrise, Jack Smith sublinia ”importanţa naţională unică a acestui dosar penal”, în care fostul preşedinte este ”inculpat penal cu privire la faptul că a încerrcat să rămână la putere împiedicându-l pe învingătorul legitim să preia funcţia”.

Apărarea lui Donald Trump revendică o ”imunitate absolută” a faptelor comise de către Trunp pe când era la Casa Albă.

”Pentru nevoile acestui dosar penal, fostul preşedinte Trump a devenit cetăţeanul Trump, cu aceleaşi protecţii ca orice alt inculpat penal. Însă orice imunitate care ţine de puterea executivă, care ar fi putut să-l protejeze pe când era preşedinte în funcţie, nu îl protejează de aceste urmăriri penale”, au scris cei trei judecători ai Curţii de Apel în hotărârea lor unanimă, confirmând astfel hotărârea pronuţată - în decembrie - în prima instanţă de către judecătoarea Tanya Chutkan.

În cazul în  care va fi ales din nou, Donald Trump ar putea, după ce va fi învestit în funcţie, în ianuarie 2025, să ordone o încetare a urmăririlor federale împotriva sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.