Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte ”nu va copera” într-o anchetă a Curţii Penale Internaţionale cu privire la campania în lupta împotriva traficului de droguri a guvernului său, soldată cu mii de morţi, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, după ce procurorul CPI Fatou Bensouda a anunţat luni că a cerut lansarea unei anchete cu privire la acuzaţii potrivit cărora funcţionari din poliţia filipineză ar fi ucis ”ilegal mii, chiar zeci de mii de civili” în perioada 2016-2019, relatează AFP.
Duterte a fost ales în 2016 în urma unei campanii în domeniul securităţii zgomotoase, în care a promis să eradicheze traficul de droguri şi să ucidă prin împuşcare mii de infractori.
”Preşedintele nu va coopera niciodată până la sfârşitul mandatului său, la 30 iunie 2022”, a anunţat un purtător de cuvânt al acestuia, Harry Roque.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aceste violenţe fac obiectul unei anchete preliminare de la 8 februarie 2018, lucru care l-a determinat pe Duterte să retragă Filipinele din CPI în 2019.
Bensouda a anunţat luni, cu o zi înainte să-şi încheie mandatul, că CPI este competentă să ancheteze crime comise de state care nu sunt membre ale Curţii.
Ea a anunţat că dispune de informaţii potrivit cărora ”funcţionari din poliţia naţională filipineză şi alte persoane care acţionează împreună cu ele ar fi ucis în mod ilegal câteva mii, chiar zeci de mii de civili”.
Roque a respins aceste acuzaţii şi a apreciat că a sugera că sistemul judiciar al arhipelagului prezintă disfuncţionalităţi înseamnă a-i ”insulta pe toţi filipinezii”.
”Vom fi comparaţi cu ţări ca Darfurul, regiuni în care nu există guverne capabile. Nu este drept”,a declarat el.
Darfur este o regiune în Sudan.
”Dacă au avut loc crime, folosirea unei forţe şi unei violenţe adecvate au fost respectate”, în opinia sa.
Potrivit unor ultime date oficiale, peste 6.000 de persoane au fost ucise, iar peste 200.000 de operaţiuni antidrog au avut loc în arhipelag, însă apărători ai drepturilor omului estimează că numărul real al persoanelor ucise este cu mult mai mare.
În iunie 2020, Biroul ONU al Drepturilor Omului denuna într-un raport faptul că, începând din 2016, poliţia filipineză a fost încurajată, de la cel mai înalt nivel, să ucidă presupuşi traficanţi de droguri.
Mii de presupuşi traficanţi de droguri au fost ucişi de către poliţişti sau atacatori mascaţi, se arată în acest raport, în care se precizează că numeroşi suspecţi au fost înscrişi pe ”liste de supraveghere a drogurilor” de către ofciali locali.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.