Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pus joi la îndoială legitimitatea unei Camere a Curţii Supreme poloneze, înfiinţată de către fostul Guvern naţionalist şi populist, ”prin încălcarea evidentă a regulilor naţionale fundamentale”, în contextul în care noul Guvern proeuropean polonez anunţă că vrea să acţioneze în vederea unei reveniri la statul de drept în Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Justiţia europeană a criticat în mai multe rânduri reforme ale sistemului judiciar întreprinse de fosta putere.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de respectarea statului de drept în Polonia pe timpul a opt ani, începând din 2015, în cursul cărora Partidul Lege şi Justiţie (PiS) s-a aflat la putere.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

CJUE refuză, într-o hotărâre făcută publică joi la Luxemburg, unde are sediul, să examineze o întrebare preliminară care i-a fost adresată de către Camera de Control Extraordinară şi de Afaceri Publice a Curţii Supreme poloneze.

CJUE consideră că nu are de a face cu ”un organ care să aibă calitatea unui tribunal independent şi imparţial”.

Această Cameră - înfiinţată în 2017 - este însărcinată cu probleme referitoare la alegeri şi referendumuri, dar este competentă într-un larg evantai de domenii - inclusiv concurenţă, infrastructuri, telecomunicaţii şi pensionarea judecătorilor.

”CARACTER ANTICONSTITUŢIONAL FLAGRANT”

CJUE a reproşat acestei Camere faptuul că este alcătuită din judecători numiţi ”prin încălcarea evidentă a regulilor naţionale fundamentale”, la ordinul unui Consiliu Naţional de Jurisprudenţă (KRS), a cărui independenţă a fost deja pusă la îndoială de către justiţia europeană.

Noua colaiţie guvernamentală proeuropeană a lui Donald Tusk, rezultată în urma alegerilor legislative din octombrie în Polonia, a promis să acţioneze înb vederea unei reveniri a statul de drept.

Aceste promisiuni se lovesc însă de opoziţia unui Tribunal Constituţional aflat sub influenţa politică a PiS şi a preşedintelui polonez Andrzej Duda, un aliat al acestui partid - şi unul dintre autorii reformelor controversate.

Joi, Andrzej Duda a denunţat ”caracterul anticonstituţional flagrant” al unor hotărâri ale Ministerului polonez al Culturii, anunţate miercuri cu privire la o revocare a echipelor de conducere ale presei de stat poloneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.