Curtea Constituţională germană a cerut marţi Băncii Centrale Europene să justifice - în termen de trei luni - conformitatea vastelor cumpărări de datorii ale BCE, pe care le consideră ”îndoielnice”, într-o hotărâre răsunătoare, cu implicaţii neclare, dar care nu priveşte programul de urgenţă împotriva pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Puternicei Bănci centrale germane i s-ar putea interzice să participe la acest program anticriză, care s-a amplificat din cauza pandemiei covid-19, în cazul în care ”Consiliul Guvernatorilor BCE” nu demonstrează ”în mod inteligibil şi substanţial” că nu a încălcat tratatele europene, a hotărât jurisdicţia supremă germană.

Sesizată de mai mulţi petenţi eurosceptici, Curtea Constituţională precizează că ”nu a putut stabili vreo încălcare” de către BCE a interdicţiei de a finanţa în mod direct state membre ale uniunii Europene (UE).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Însă, în această hotărâre - de o rară virulenţă -, magistraţii de la Karlsruhe consideră ”îndoielnică” competenţa Institutului de la Frankfurt de a cumpăra masiv datoria publică - care a reprezentat cea mai mare parte a achiziţiilor de obligaţiuni în valoare de 2.600 de miliarde de euro în perioada martie 2015-decembrie 2018, în cadrul ”relaxării cantitative” (quantitative easing, QE), reactivate în noiembrie.

Ei refuză mai ales să dea curs avizului Curţii de Justiţei europene care a validat la sfârşitul lui 2018 programul BCE şi deplâng absenţa unui control asupra QE al Parlamentului german.

Hotărârea pronunţată marţi ”nu priveşte” programul de urgenţă în lupta împotriva pandemiei (PEPP) anunţat la jumătatea lui martie de BCE, dotat cu 750 de miliarde de euro până la sfârşitul anului, subliniază magistraţii.

CE: JUSTIŢIA UE PRIMEAZĂ FAŢĂ DE JUSTIŢIA GERMANĂ

Comisia Europeană (CE), întrebată marţi cu privire la hotărârea Curţii Constituţionale germane, a subliniat ”primatul” dreptului european faţă de dreptulnaţional.

”Hotărârile Curţii de Justiţie europene sunt constrângătoare pentru toate jurisdicţiile naţionale”, a insistat un purtător de cuvânt al CE, Eric Mamer.

”Noi vom studia acum hotărârea justiţiei germane în detaliu. Dată fiind complexitatea hotărârii, aceasta este singura noastră reacţie”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.