Premierul libanez Saad Hariri a anunţat luni că mişcarea sa a pierdut o treime din mandatele pe care le deţinea în Parlament, la o zi după primele alegeri legislative organizate în această ţară în aproape un deceniu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curentul Viitorului va dispune de 21 de mandate de deputat în noul hemiciclu, a anunţat Hariri într-o conferinţă de presă, faţă de 33 de mandate în Parlamentul în exerciţiu - dintr-un total de 128.

”Am pariat pe un rezultat mai bun şi un bloc mai larg”, a recunoscut el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Premierul libanez a justificat această înfrângere arătând cu degetul adoptarea unei noi legi electorale în 2017.

”Problema acestei legi electorale este că mulţi oameni nu au înţeles-o”, a dat el asigurări, exprimându-se pe un ton destins, glumind cu jurnaliştii.

Însă el a recunoscut că anumite ”performanţe nu sunt la înălţime”, fără să dea explicaţii suplimentare.

Noua lege, care introduce pentru prima oară un tip de scrutin proporţional, i-a lăsat perplecşi pe mulţi alegători, obligaţi în unele cazuri să aleagă liste electorale pe care se aflau candidaţi de-ai lor favoriţi şi partide pe care nu le susţin.

Împărţirea puterii în Liban între diverse comunităţi religioase împiedică supremaţia unui singut partid sau a unei singure comunităţi în hemiciclu.

Însă marele rival al lui Hariri - mişcarea şiită Hezbollah, unul dintre princiaplii aliaţi ai Iranului în Orientul Mijlociu - pare pe cale să-şi confirme acapararea scenei politice libaneze.

Estimările partidului şiit, la câteva ore după numărarea voturilor, arată că a obţinut o victorie zdrobitoare aproape peste tot unde este prezent.

Alegerile legislative de duminică au fost marcate însă de o slabă participare la vot - de 49,2% - într-o ţară în care corupţia şi nepotismul imputate clasei politice fac să domnească o anumită nemulţumire în rândul populaţiei.

Ultimele alegeri legislative au avut loc în 2009.

Parlamentul şi-a prelungit mandatul în trei rânduril, invocând riscuri în domeniul securităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.