Administraţia Biden a format un grup de lucru extins pentru a investiga modul în care componente americane şi occidentale, inclusiv microelectronică de producţie americană, ajung în dronele de fabricaţie iraniană pe care Rusia le-a lansat cu sutele în Ucraina, au declarat pentru CNN mai mulţi oficiali care cunosc acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

SUA au impus restricţii dure în cazul exporturilor şi sancţiuni pentru a împiedica Iranul să obţină materiale de înaltă performanţă, dar au apărut dovezi care sugerează că Iranul găseşte pe piaţă tehnologie disponibilă. 

Luna trecută, organizaţia de investigaţie Conflict Armament Research, cu sediul în Marea Britanie, a examinat mai multe drone doborâte în Ucraina şi a constatat că 82% din componentele acestora au fost fabricate de companii cu sediul în SUA, multe dintre ele fiind produse chiar în ultimii doi ani. 

Organizaţia a ajuns la concluzia că dronele iraniene aveau "capacităţi tehnologice de nivel superior", inclusiv senzori de nivel tactic şi semiconductori proveniţi din afara Iranului, demonstrând că Teheranul "a reuşit să ocolească regimul actual de sancţiuni şi a adăugat mai multe capacităţi şi rezistenţă armelor sale".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Conflict Armament Research a constatat, de asemenea, că "mai mult de 70 de producători cu sediul în 13 ţări şi teritorii diferite" au produs componentele din dronele iraniene pe care le-au examinat. În octombrie, CNN a obţinut acces la o dronă care a fost doborâtă în Marea Neagră, în apropiere de Odesa, şi capturată de forţele ucrainene. S-a constatat că aceasta conţinea baterii japoneze, un motor austriac şi procesoare americane.

Pe de altă parte, Iranul ar putea achiziţiona din China replici aproape exacte ale componentelor occidentale, potrivit unui studiu publicat luna trecută de Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, cu sediul la Washington. "China joacă un rol mai important decât s-a evaluat anterior pentru a permite Iranului să fabrice şi să furnizeze drone forţelor ruseşti", se arată în raport. "Se pare că firmele chineze furnizează Iranului copii ale produselor occidentale pentru a produce drone de luptă UAV", menţionează documentul.

Printre componentele găsite în unele drone se numără procesoare fabricate de compania tehnologică Texas Instruments din Dallas, potrivit unei anchete a forţelor armate ucrainene şi unei surse care are informaţii despre ancheta desfăşurată de partea americană. De asemenea, dronele au un motor fabricat de o firmă austriacă deţinută de compania canadiană Bombardier Recreational Products.

Ambele companii au condamnat orice utilizare a tehnologiei lor în scopuri ilicite, însă implicarea aparent neintenţionată a acestora în industria iraniană de fabricare a dronelor subliniază modul în care produse ieftine destinate uzului civil pot fi uşor adaptate în scopuri militare şi, adesea, se află chiar în afara limitelor sancţiunilor şi regimului de control al exporturilor, notează CNN.  

CINE FACE PARTE DIN GRUPUL OPERATIV AL CASEI ALBE

În aceste condiţii, diverse agenţii de la Washington sunt implicate într-un grup operativ format la iniţiativa Casei Albe, inclusiv Pentagonul, Departamentul de Stat, Departamentul de Justiţie, Departamentul de Comerţ şi Trezoreria, iar un oficial a descris ancheta ca fiind o iniţiativă în care este nevoie ca toată lumea să facă tot ce poate.

Efortul este supervizat de Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe ca parte a unei abordări şi mai ample, "holistice", pentru a trata diversele probleme pe care le pune Iranul, de la reprimarea protestatarilor şi programul său nuclear până la rolul său tot mai pregnant în războiul din Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei.

Problema dronelor însă este deosebit de urgentă, iar investigaţia s-a intensificat în ultimele săptămâni pe fondul informaţiilor obţinute de SUA potrivit cărora Kremlinul se pregăteşte să-şi deschidă propria fabrică pentru producţia de drone, în interiorul Rusiei, ca parte a unui acord cu Iranul, au declarat oficialii americani citaţi de CNN. Iranul a început deja să transfere în Rusia schiţe şi componente de drone pentru a ajuta la producţia în această ţară, într-o extindere semnificativă a parteneriatului militar al celor două state. 

John Kirby, oficial al Consiliului Naţional de Securitate, a declarat presei la începutul acestei luni că SUA vor sancţiona trei companii ruseşti implicate în achiziţionarea şi utilizarea dronelor iraniene şi că "evaluează măsurile suplimentare care se pot lua în ceea ce priveşte controlul exporturilor, pentru a restricţiona accesul Iranului la tehnologii sensibile". 

DIALOG CU ALIAŢII

O mare parte din această muncă a revenit grupului operativ format de Casa Albă, au declarat oficialii, iar printre primele sale sarcini a fost aceea de a notifica toate companiile americane ale căror componente au fost găsite în drone. Angajaţi ai Congresului informaţi cu privire la acest demers au declarat pentru CNN că speră ca grupul operativ să furnizeze legislatorilor o listă a companiilor americane ale căror echipamente au fost găsite în drone, într-un efort de a forţa o mai mare responsabilitate, prin îndemnarea companiilor de a-şi monitoriza mai atent lanţurile de aprovizionare.

De asemenea, grupul operativ trebuie să se coordoneze cu aliaţii străini, deoarece componentele utilizate în drone nu se limitează la cele produse de companiile americane. 

Casa Albă consideră că reuşeşte să comunice îndeajuns de bine aliaţilor amploarea problemei. Înaltul oficial al administraţiei a declarat pentru CNN că diplomaţia americană a obţinut "un consens internaţional larg şi profund, în creştere, cu privire la Iran, de la UE până la Canada, Australia şi Noua Zeelandă".

Nu există nicio dovadă că vreuna dintre companiile occidentale îşi exportă cu bună ştiinţă tehnologia pentru a fi folosită la drone, iar acesta este parţial motivul pentru care sarcina grupului operativ a fost atât de dificilă, au declarat oficialii.

CUM REUŞEŞTE IRANUL SĂ FACĂ ROST DE COMPONENTE SENSIBILE

Grupul de lucru are o sarcină dificilă în ceea ce priveşte urmărirea lanţurilor de aprovizionare pentru industria microelectronică, care se bazează în mare măsură pe distribuitori şi terţi care revând produsele. Microcipurile şi alte dispozitive de mici dimensiuni care au ajuns în atât de multe drone iraniene şi ruseşti nu sunt doar ieftine şi disponibile pe scară largă, ci şi uşor de ascuns. 

De asemenea, Iranul foloseşte companii-paravan pentru a cumpăra echipamente din SUA şi UE ce pot avea o dublă utilizare, cum ar fi motoarele austriece, pe care Teheranul le poate folosi apoi pentru a construi drone, potrivit Departamentului Trezoreriei, care a sancţionat mai multe dintre aceste companii în septembrie. 

Acest lucru face ca monitorizarea lanţului de aprovizionare să fie o provocare, deşi experţii spun că întreprinderile americane şi europene ar putea face mult mai mult pentru a urmări unde se duc produsele lor. 

"Companiile americane ar trebui să facă mult mai mult pentru a-şi urmări lanţurile de aprovizionare", a declarat Dmitri Alperovitch, fost director de tehnologie la firma de securitate cibernetică CrowdStrike. 

Urmărirea mai bună a vânzărilor ulterioare este un prim pas, a spus el, dar sarcina este, în mod cert, dificilă, deoarece multe dintre produsele acestor companii sunt  banale şi sunt disponibile în afara rafturilor şi online în scopuri civile.

În cele din urmă, neutralizarea unor companii iraniene de faţadă prin sancţiuni şi întreruperea aprovizionării acestora de la unele companii occidentale va fi ca "un joc de whack a mole", a spus Alperovitch, menţionând că acestea "pot găsi cu uşurinţă un alt furnizor".

El a adăugat că adevăratul "punct slab" al politicii americane în ceea ce priveşte controlul exporturilor este aplicarea legii - şi urmărirea penală a persoanelor specifice implicate în tranzacţiile ilicite. "Poţi să pui companii pe lista entităţilor sancţionate, dar dacă nu urmăreşti efectiv persoanele implicate, nu înseamnă mare lucru", a arătat expertul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.