Cuba a dejucat un ”proiect terorist organizat şi finanţat de Statele Unite”, anunţă duminică Ministerul de Interne într-un comunicat publicat în cotidianul de stat Granma, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit acestui comunicat, o anchetă desfăşurată de ”organele specializate” ale Ministerului cubanez de Interne, a condus la arestarea unui bărbat - identifica ca fiind Ardenys Garcia Alvarez - drept ”principalul executant al acestor acţiuni, pregătite pe teritoriul american”.

Ardenys Garcia Alvarez ”a intrat ilegal în Cuba pe mare şi a adus arme de foc şi muniţie în cadrul unui nou plan de recrutare în vederea desfăşurării unor acţiuni violente în ţara noastră”, acuză ministerul.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

El a emigrat ilegal în Statele Unite în 2014, potrivit aceleiaşi surse.

”Alte persoane implicate care locuiesc pe teritoriul naţional” au fost, de asemenea, atrestate, anunţă ministerul fără să ofere alte detalii.

Ancheta Ministerului de Interne a ”împiedicat realizarea unor planuri concepute, conduse ţi finanţate, încă o dată, din Statele Unite”, conchide ministerul în comunicat.

În decembrie, Cuba a publicat pentru prima oară o ”Listă naţională a terorismului”, pe care se află numele câtorva zeci de persoane şi organizaţii pe care Havana le acuză că au legături cu ”acte de terorism” împotriva statului cubanez.

Toate aceste persoane se află în afara insulei comuniste, majoritatea în Statele Unite.

Între ele figurează persoane acuzate de Havana de implicare într-o serie de atentate cu bombă în hoteluri din capitală în 1997 sau în atentate eşuate, în perioada 1991-2001, împotriva fostului lider Fidel Castro (1926-2016).

Statele Unite au retras, în mai, Cuba de pe lista ţărilor care nu cooperează deplin în lupta antiteroristă.

Însă insula comunistă rămâne pe lista neagră americană a ţărilor care susţin terorismul, alături de Iran, Coreea de Nord şi Siria.

Washingtonul impune din 1962 un embargo comercial şi financiar Cubei.

Acest embargo a fost consolidat de către fostul preşedinte republican Donald Trump (2017-2021), care a reînscris insula pe această listă neagră.

Puterea cubaneză denunţă cu regularitate o decizie ”arbitrară” care blochează fluxuri financiare şi investiţii în favoarea insulei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.