Ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu, spune într-un interviu că în cei 30 de ani de existenţă, Comunitatea Statelor Independente (CSI) nu şi-a demonstrat beneficiile pentru Republica Moldova şi de aceea a fost iniţiat procesul prin care se retrage treptat din unele acorduri încheiate cu CSI, o organizaţie în care Rusia a vrut să adune sub umbrela sa toate fostele republici sovietice.
„Putem constata că în cei 30 de ani de existenţă, CSI nu şi-a demonstrat eficienţa pentru Moldova. Ţara noastră nu a putut realiza multe dintre obiectivele fixate acum 30 de ani în cadrul Comunităţii. Conflictul transnistrean nu a fost soluţionat. Trupele militare ilegale continuă să se afle pe teritoriul ţării noastre, fiind un factor de destabilizare. De nenumărate ori producătorii noştri au fost limitaţi de embargouri şi nu au mai putut exporta produse. Au fost găsite şi alte instrumente dictate de politic pentru a pune presiune pe Moldova şi cetăţenii ei”, a arătat Nicu Popescu într-un interviu pentru NewsMaker.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Întrebat de ce Moldova nu se retrage complet din CSI, ministrul de externe de la Chişinău a spus că unele acorduri încheiate în cadrul organizaţiei oferă posibilitatea colaborării cu alte ţări din CSI, nu doar cu Federaţia Rusă. „La această etapă sunt analizate acordurile de care nu avem nevoie. (...) Unele Acorduri prevăd doar aspecte tehnice. Acum toate aceste lucruri sunt analizate”, a spus Nicu Popescu. El a explicat că, de pildă, Moldova are acorduri bilaterale de călătorie fără vize cu toate ţările din CSI, cu excepţia Turkmenistanului.
„CEA MAI PERICULOASĂ ESTE SINGURĂTATEA”
Întrebat dacă pentru securitatea ţării nu ar fi mai bine ca Republica Moldova „să-şi asigure sprijinul NATO”, Nicu Popescu a reamintit că neutralitatea Republicii Moldova este prevăzută de Constituţia din 1994. „Dar această clauză nu este suficientă pentru a asigura securitatea statului”, a recunoscut el. „De aceea este foarte important ca pe lângă Constituţie, Moldova să beneficieze de sprijinul prietenilor. Cea mai periculoasă în viaţa personală şi în geopolitică este singurătatea. Este foarte important pentru noi să nu ne pomenim singuri într-o regiune extrem de periculoasă”, a punctat şeful diplomaţiei moldovene.
El a precizat în context că relaţiile cu România sunt excelente. „Şi preşedintele României, Klaus Iohannis a menţionat de mai multe ori că indiferent cum se vor derula evenimentele în regiune, România va ajuta Republica Moldova”, a adăugat Nicu Popescu.
El a arătat că Republica Moldova colaborează cu partenerii europeni, dar şi cu Ucraina, SUA, Japonia, Canada, „cu toţi cei care încurajează continuarea reformelor în Moldova astfel încât să putem asigura în continuare pacea şi stabilitatea”, a precizat Nicu Popescu.
„Aderarea la UE este la fel un factor de securitate. Este un element important care ne oferă posibilitatea să ne uităm cu încredere în viitor şi că Moldova este sprijinită şi ajutată să rezolve toate problemele”, a menţionat ministrul de externe.
CITEȘTE ȘI AFP: Maia Sandu speră la deschiderea negocierilor de aderare la UE ”în lunile următoare”. R.Moldova vrea să adere la UE ”cât mai rapid posibil”, pentru a se apăra de Rusia, pledează eaDE CE GUVERNUL CONVOACĂ MITINGUL PROEUROPEAN DIN 21 MAI
Întrebat de ce, în condiţiile în care guvernul beneficiază de susţinere europeană, autorităţile au simţit nevoia să organizeze în data de 21 mai, în piaţa centrală din Chişinău, un eveniment intitulat Adunarea Naţională “Moldova Europeană”, Nicu Popescu a explicat că este foarte important ca tuturor să li se arate că „majoritatea moldovenilor pledează pentru pace, democraţie, transparenţă, pentru integrarea în UE. Să le arătăm că acei oameni care au ieşit de câteva ori în stradă din cauza unor probleme economice - sau pentru că au fost plătiţi - au încercat să demonstreze că mulţimea ar fi împotriva Guvernului, ceea ce nu este adevărat”, a adăugat Nicu Popescu, referindu-se la protestele organizate de forţele proruse din ţară, în special de partidul oligarhului fugar Ilan Şor.
„Este foarte important să arătăm că cea mai mare parte a populaţiei susţine Europa şi vrea să se integreze în UE, că oamenii vor ca în Moldova să fie pace, ca problemele politice să fie soluţionate paşnic. Este foarte important să arătăm că Moldova nu vrea război, ci pace, economie prosperă şi democraţie”, a spus Nicu Popescu.
PUTIN NU ESTE PUS DEOCAMDATĂ PE LISTA PERSOANELOR INDEZIRABILE ÎN MOLDOVA
Ministrul de externe al Republicii Moldova a fost întrebat şi despre sancţiunile pe care Chişinăul le-a impus Rusiei după invazia rusă din Ucraina. El a spus că, în general, Republica Moldova se aliniază regimului de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană şi a confirmat că pe lista Chişinăului nu figurează „primele persoane” în stat din Federaţia Rusă.
„Primele persoane nu figurează în acea listă, dar în schimb sunt vizaţi funcţionari ai structurilor ruseşti de stat. Au mai rămas 9 regimuri de sancţiuni la care ne vom alinia gradual, atunci când va fi posibil”, a răspuns Nicu Popescu, precizând că pe lista persoanelor sancţionate nu figurează numai cetăţeni ruşi.
„Vă spuneam că UE are 38 de regimuri de sancţiuni. În aprilie a fost aprobat cel de-al 39-lea, care prevede sancţiuni pentru cei care încearcă să destabilizeze situaţia din Moldova. În scurt timp vom afla cine sunt aceştia, deoarece vor fi incluşi de UE pe lista celor care vor fi sancţionaţi. Decizia îi aparţine UE. Ştim că se discută şi că se pregătesc nume concrete. Lista finală va fi elaborată, aprobată şi publicată de UE. Bineînţeles că toţi vor afla cine figurează în această listă”, a spus Nicu Popescu întrebat dacă mai sunt şi alte persoane în afară de Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.