Premierul desemnat al Bulgariei, Rosen Jeliazkov, de la partidul de centru-dreapta GERB, nu a reuşit miercuri să obţină în parlament sprijin pentru cabinetul său propus, ceea ce prelungeşte impasul politic în care se află ţara de luni de zile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene şi unul dintre cele mai corupte state din UE, a fost afectată de instabilitate politică de când protestele anticorupţie din 2020 au contribuit la răsturnarea de la putere a unei coaliţii conduse de GERB.

Preşedintele Rumen Radev i-a încredinţat luni lui Rosen Jeliazkov sarcina de a forma un nou guvern după alegerile cu rezultat neconcludent de luna trecută - al şaselea scrutin în trei ani -, dar GERB avea nevoie de sprijinul a cel puţin două alte partide pentru a obţine aprobarea Parlamentului.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În cadrul votului de miercuri, 98 de deputaţi din parlamentul cu 240 de locuri au sprijinit propunerea de guvern minoritar a lui Jeliazkov, în timp ce 138 s-au opus acesteia.

Rezultatul ridică perspectiva unor noi alegeri în Bulgaria.

Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, care reprezintă marea minoritate etnică turcă din Bulgaria, s-a clasat pe locul al doilea în alegerile din iunie, obţinând 47 de locuri, în timp ce partidul reformist Noi continuăm schimbarea (PP) a obţinut 39 de locuri.

Alegerile din iunie au fost declanşate de prăbuşirea, în martie, a unei coaliţii formate din GERB - care a deţinut puterea în Bulgaria în cea mai mare parte a ultimilor 15 ani - şi partidul PP.

Este de aşteptat ca preşedintele Radev să predea în zilele următoare unui alt partid mandatul de a forma un guvern, dar este de asemenea probabil ca şi acesta să eşueze.

Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă şi funcţională pentru a accelera fluxul de fonduri europene către infrastructura sa degradată şi pentru a o împinge spre aderarea la moneda euro şi spre participarea deplină la spaţiul Schengen.

Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza neîndeplinirii obiectivelor privind inflaţia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.